Klassisk andesteg med æbler, svesker og brun sauce

28. februar 2019 af .

Foto: Betina Hastoft

Opskrift på lækker, klassisk andesteg med æbler og svesker. Anden kan steges om formiddagen, så du bare skal partere og lune den i ovnen før servering.

Bemærk
Ovntid: I alt 2-2½ time.

Ingredienser

Udstyr

kødsnor eller kødnål

Sådan gør du

Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal steges. Tjek anden for fjer, og rens den for indmad, hvis det ikke allerede er gjort. Dup anden tør med køkkenrulle både indvendigt og udvendigt.
Skyl æblerne, skær dem i både, og fjern kernehusene. Tjek sveskerne for sten. Vend æbler, svesker og groft salt sammen. Skyl og hak persille, og vend det sammen med æbleblandingen. Fyld det ind i anden. Luk evt. med kødsnor eller en kødnål.
Tænd ovnen på 200°. Smelt smørret. Pensl anden med det smeltede smør, og gnid den godt ind i groft salt. Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande. Hæld rødvin og vand i bradepanden. Pil løgene, og skræl gulerødderne. Skær dem i grove stykker, og læg dem i bradepanden sammen med laurbærblade og timian. Steg anden i ovnen i 30 minutter.
Vend anden, så den ligger med brystet opad. Skru ovntemperaturen ned til 150°, og steg anden færdig i ovnen i 1½-2 timer afhængigt af størrelsen. Hæld lidt væde fra bradepanden over anden hver halve time, og spæd evt. op med lidt mere vand i bradepanden, hvis væden fordamper undervejs.
Tjek, at anden er færdigstegt ved at prikke ved lårene med en lille skarp kniv. Hvis kødsaften er helt klar, er anden færdigstegt. Du kan også tjekke andestegens centrumtemperatur – den skal være 75°. Skru til sidst ovntemperaturen op til 225°, og steg anden i ca. 5 minutter, til skindet er sprødt.
Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile i 10 minutter. Hæld stegeskyen fra bradepanden over i en skål gennem en sigte, så løg, gulerødder og urter sorteres fra. Kassér dem. Skum overfladen grundigt for fedt, kassér det, og gem den rene stegesky til saucen.
Smelt smørret i en gryde, og rør hvedemelet i. Tilsæt andebouillon lidt ad gangen, og pisk kraftigt i gryden, så alle klumper bliver rørt ud.
Tilsæt lidt stegesky (gemt fra andestegen) og piskefløde, og lad saucen småkoge i 5-10 minutter. Justér saucen med lidt vand, så den får den ønskede konsistens.
Tilsæt madkulør, og smag saucen til med ribsgelé, portvin, salt og peber. Hold saucen varm indtil servering.

Tip!

Andestegen kan med fordel steges om formiddagen eller dagen i forvejen. Steg anden, afkøl den, og partér den i bryst, lår og vinger. Læg stykkerne i et stort ovnfad, dæk fadet til, og sæt det på køl til dagen efter. På selve dagen tager du fadet ud fra køl, 1 time før du vil varme den. Læg smørklatter på andestykkerne, og lun dem i en 175° varm ovn i ca. 30 minutter.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar