Gås med brunede kartofler, sauce og rødkål
Gås har en lækker fyldig smag og rækker til mange. I denne opskrift serveres gåsestegen med alt det traditionelle: brunede kartofler, sauce, hjemmelavet rødkål og tranebærkompot. Så bliver det ikke meget bedre!
(5)
Ingredienser
Udstyr
- kødnåle
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Sådan laver du gås
Herhjemme serverer de fleste and og flæskesteg til jul, men gås er også klassisk julemad, som endda rækker til flere, da gåsesteg er noget større end andesteg. Herunder har vi samlet en masse gode råd, så du kan servere en mør og saftig gåsesteg!
Hvordan smager gås?
Gås har en fyldig smag, som dog er lidt mildere i smagen, end den du kender fra andesteg. Du kan sammenligne det med smagsforskellen på kylling og kalkun.
Hvornår spiser man gås?
Ifølge gammel skik spiste man gås på mortensaften. Det kom sig af, at Morten Bisp gemte sig ved gæssene, da han blev udråbt til biskop, fordi han ikke ville have titlen. Uheldigvis blev han opdaget, og da Morten blev biskop, indførte han som straf, at alle skulle slagte og spise en gås årligt. Den 11. november døde Morten, og vi hylder ham ved at spise and aftenen før.
I dag har mange dog byttet gåsen ud med and, da det er en form for opvarmning til juleaften, hvor de fleste spiser and. Det er kun 6 % af danskere, der spiser gås. Det kan skyldes, at det er en lidt dyrere spise.
Husk at tø den op i god tid
Har du købt en frossen gås, skal du huske at tø den op i god tid. Det store fjerkræ tager ca. 3 dage om at tø op på køl, så planlæg dit måltid i god tid.
Hvordan tilbereder man gås?
Gås tilberedes faktisk ligesom and – den skal blot have lidt længere tid. Fyld din gås med æbler, svesker, timian, salt og peber, og brun den i ovnen i 20 minutter, hvorefter den den skal have 2-3 timer ved en lavere temperatur. Ovntiden afhænger af gåsens størrelse. Brug evt. et stegetermometer, så du er helt sikker på stegetiden. Når det viser 80°, er gåsen stegt. Til sidst kan du give gåsen lidt ekstra varme, til skindet er sprødt.
Tilbehør til gåsesteg
Her i opskriften serveres brunede kartofler, sauce, rødkål og tranebærkompot som tilbehør til gåsen. Du kan sagtens skifte det ud med lige det, du ønsker. Det kan f.eks. være kogte hvide kartofler, en frisk rødkålssalat eller noget helt tredje.