Sådan laver du hjemmelavet ost

Du behøver ikke et helt mejeri for at fremstille din egen friskost. Det er faktisk overraskende nemt og ligetil – og du har kun brug for ganske få hjælpemidler. Læs med her, og kom i gang med at lave din egen mascarpone, ricotta og mozzarella.

Sådan laver du hjemmelavet ost
November 21, 2019 af Mari Harjula og redaktionenFoto: Fabian Bjørk

Sådan kommer du i gang

Når du fremstiller ost, skal du bruge et stykke ostelærred, som osten kan drænes i. Ostelærred er ufarvet bomuldsgaze og kan købes i stofbutikker eller velassorterede isenkramforretninger. Du kan også vælge at bruge et helt almindeligt, tyndslidt bomuldsviskestykke – et af de gamle fra køkkenskuffen, som er blevet vasket 100 gange.

Din hjemmelavede ost tager desuden form efter den si, du dræner den i. Bliver du bidt af osteproduktion, får du måske lyst til at købe forskellige specialedesignede osteforme, fx på hjemmeproduktion.dk

Opskrift på hjemmelavet ricotta 

Ricotta er en italiensk granuleret ost, som er god til småretter, antipasti, salat, pasta, tærter og søde desserter. 

Antal: 1 ost

 • 2 l sødmælk
 •  ½ l piskefløde
 • ½ dl citronsaft
 • ½ tsk. salt

Varm mælk og fløde op i en gryde, til det damper og simrer. Tilsæt citronsaft, og bring i kog, så blandingen begynder at stivne. Løft gryden væk fra varmen, rør lidt, tilsæt salt, og rør rundt i 1 minut. Lad det stå i 5-10 minutter.

Hæld ostemassen gennem en si beklædt med ostelærred, og lad den overskydende væske løbe ned i en skål under sien. Pak ostelærredet stramt sammen om osten, og lad den blivende stående og dræne ved stuetemperatur i 30-60 minutter, indtil den er fast og har samlet sig. Opbevar i køleskabet.

Tip: Ricotta smager bedst, mens den er helt frisk, så spis den gerne inden for nogle dage.

Prøv vores opskrift på lakselasagne med ricotta og spinat

Opskrift på hjemmelavet mascarpone

Mascarpone er nok den mest enkle ost, du selv kan fremstille. Brug din hjemmelavede mascarpone i desserter, til cremer, til supper og til en hvid pizza i stedet for den sædvanlige tomatsauce.

Antal portioner: 2-4

 • 1 l piskefløde 
 • 2 spsk.citronsaft

Hæld fløden i en gryde. Bring fløden i kog, skru ned til laveste blus, og lad fløden simre ved svag varme i ca. 15 minutter. Tilsæt citronsaft, og rør, indtil cremen tykner. Tag blandingen af varmen, og lad den køle af i 15-20 minutter.

Beklæd en si med ostelærred, og sæt en skål under. Hæld flødeblandingen i sien, og sæt opstillingen i køleskabet. Lad cremen dræne i køleskabet i 4-12 timer, afhængigt af den ønskede konsistens. Jo længere tid masparponen dræner, jo tykkere og mere tør bliver den. Læg den færdige mascarpone i en beholder med låg, og opbevar den i køleskabet.

Prøv også: Blåbærtærte med mascarponecreme 

Opskrift på hjemmelavet mozzarella

Mozzarella kræver et termometer, for det rette antal grader er afgørende for, at osten bliver, som du vil have den. Osteløbe kan fx købes via hjemmeproduktion.dk. Citronsyre forhandles bl.a. i Matas.

Antal: 2-3 store kugler eller 20 mindre

 • 2¼ l sødmælk
 • 1 tsk. citronsyre
 • 1 tsk. vand
 • ½ tsk. osteløbe
 • 1½ tsk. salt
 • Saltlage: 
 • 6 dl vand
 • 1½ spsk. salt

Hæld mælken i en gryde, og lad den stå og få stuetemperatur, eller varm den på komfuret i et kort øjeblik til ca. 10°. Opløs citronsyren i en lille smule vand, og dryp det i mælken. Bland godt.

Opvarm blandingen over middel varme, indtil den er 32°. Tag gryden af varmen, tilsæt osteløbe og salt, og rør grundigt rundt. Lad det stå under et håndklæde i 15-20 minutter, mens det stivner. Skær ned gennem blandingen med en kniv nogle gange på hver led, så ostemassen skæres i små firkanter.

Sæt gryden på det varme blus igen, og varm blandingen op til 42°. Rør forsigtigt rundt et par gange i løbet af opvarmningen, men undgå at røre for meget. Tag gryden af varmen, og lad blandingen stå i yderligere 5 minutter. Beklæd en si med ostelærred, hæld massen i sien, og lad overskydende væske dryppe ned i en stor skål under sien.

Saltlage: Varm vand og salt op i en gryde, indtil saltet opløses. Lad saltlagen helt køle af. Fyld en stor stålskål eller -gryde med meget varmt vand – så varmt, som du kan holde til at arbejde i med plastikhandsker på.

Tag den drænede ostemasse mellem hænderne (med plastikhandsker på) og ned i det varme vand. Ælt den mellem hænderne i vandet, til massen bliver blank, elastisk og kan formes. Form massen til 2-3 større kugler eller 15-20 små. Læg ostene i saltlagen i en tætsluttende glaskrukke eller plastbeholder.

Tip: Den væske (valle),som bliver tilovers efter mozzarellaproduktionen, kan du bruge som base i et godt, langtidshævet brød. Det giver dybde i smagen.

Prøv ogsåPizzafyldte squash med oksekød og mozzarella 

Opskrift på indisk paneer

Indisk paneer er en simpel og delikat ost, som anvendes hyppigt i det indiske køkken, enten frisk eller stegt, da den ikke smelter ved opvarmning.

Antal: 1 ost

 • 1 l sødmælk 
 • 1 knsp. salt 
 • 1 spsk. friskpresset citronsaft eller limesaft

Bring mælk og salt i kog i en gryde. Tilsæt citronsaft. Skru ned for blusset, og lad blandingen koge i 5-10 minutter, indtil massen begynder at stivne og skille. Hæld ostemassen i en si foret med ostelærred.

Pak osten stramt ind, og pres overskydende væske ud. Lad den dryppe af på køl i 2-4 timer, afhængigt af hvor fast den skal være.

Se også: Opskrift på indisk paneer curry 

Opskrift på hjemmelavet ost med æg

Hjemmelavet ost med æg er lækkert som ingrediens i en grøn salat eller serveret i skiver på et stykke brød.

Antal: 1 ost

 • 2 æg
 • 1 l kærnemælk
 • 3 l sødmælk
 • 1½ tsk. salt
 • Til servering: 
 • olivenolie
 • friskkværnet peber
 • friskhakket basilikum og oregano

Pisk æggene sammen i en skål. Rør kærnemælk i. Varm sødmælken op i en gryde, til den næsten koger (85-90°). Tag gryden af varmen. Rør æggeblandingen i den varme mælk, og rør, til blandingen tykner.

Beklæd en si eller en rigtig osteform med ostelærred. Læg ostemassen i sien med en ske lidt ad gangen, og drys med salt imellem lagene. Pak ostelærredet stramt over osten, og tryk osten lidt fastere sammen med fingrene. Læg et tungt låg over, så den presses sammen. Sæt osten koldt, og lad den dryppe af i 12 timer.

Løsn osten fra sin form, og skær den i skiver. Dryp med olie, og krydr med peber, basilikum og oregano.

Tip: Du kan krydre osten endnu mere ved at drysse med hakkede krydderurter mellem lagene, når du lægger osten i formen.

Opskrift på hjemmelavet labneh

Labneh placerer sig et sted mellem friskost og yoghurt, og den kølige og cremede syrlige masse smager fantastisk i selskab med brød, tomat, olivenolie, laks og friske krydderurter.

Antal portioner: 2-4

 • 500 g yoghurt naturel 10 % (fx tyrkisk eller græsk)
 •  ¾ tsk. salt

Beklæd en si med ostelærred, og sæt en skål under sien. Alternativt kan du sætte et kaffefilter i en tragt med en skål under. Rør yoghurt med salt. Hæld yoghurten i din si eller tragt, og sæt opstillingen i køleskabet.

Hvis du ønsker en blød og smørbar friskost, skal den dræne natten over, dvs. ca. 10 timer. Hvis du ønsker en fastere ost, kan du lade den dræne i op til 24 timer. Kom osten over i en passende beholder, og opbevar den på køl, indtil den skal spises.

Tip: Du kan give yoghurten smag ved at røre fx hakket mynte, basilikum eller rosmarin i før dræning. Når du serverer labneh, kan du dryppe olivenolie omkring og drysse med fx sort peber fra kværn og frisk oregano.


Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'