De fleste tærter består af en mørdejsbund med fyld. I søde tærter er der ofte tilsat sukker til dejen. Du kender måske den søde bund fra en traditionel citrontærte, jordbærtærte eller chokoladetærte.
I de salte tærter undlades sukkeret, men der kan evt. tilsættes lidt groft mel, hvis man ønsker en mere fiberrig bund — ligesom i denne grove porretærte med skinke og feta.
Tricket til den perfekte mørdej ligger i æltningen — eller faktisk i mangel på samme. Det gælder nemlig om at ælte mørdejen så lidt som muligt. Derfor skal dejen blot samles. Få de bedste tips og tricks til samling af mørdej her.
Den bedste mørdejsopskrift
Opskriften på mørdej kan variere en smule, men i sin grundform består mørdej af mel, salt, smør og lidt væde til at samle dejen med. Det nemmeste er at samle dejen med æg, men man kan også nøjes med at bruge lidt koldt vand. Mel med et lavt proteinindhold giver en sprødere tærtebund — det sælges som "kagemel". Den bedste opskrift på mørdej finder du her!
Brug en foodprocessor — eller brug hurtig håndkraft
Der er et par ting, som er afgørende for, om mørdejsbunden bliver tilpas sprød og porøs. For det første er det vigtigt, at dejen ikke bliver varm. Brug gerne en foodprocessor til at hakke smørret ind i melet med — så undgår du, at smørret bliver varmet op i hænderne.
Håndkraft kan dog også sagtens gå an: Start med at skære smørret i mindre stykker, og hak det ind i melet med en kniv eller dejspatel, til blandingen ligner revet ost. Tilsæt væden, saml hurtigt dejen med hænderne, og stop, så snart dejen er samlet til en kugle.
Hvorfor bør man ikke ælte en mørdej?
En mørdej må ikke æltes mere end højst nødvendigt — dejen skal bare lige hænge sammen. Jo mere du ælter, jo mere sej og brødagtig bliver dejen. Dette vil også få dejen til at trække sig mere sammen under bagningen, så kanten glider ned, og der kommer huller hist og pist.
Sådan laver du en perfekt sød mørdej
Sådan laver du den bedste tærtedej
Hvorfor skal dejen på køl?
Ofte står der i opskrifter, at mørdejen skal lægges på køl, før den rulles ud med en kagerulle. Derved får smørret tid til at sætte sig, og det gør det lettere at rulle dejen jævnt ud.
Rul dejen ud i en stor cirkel på et meldrysset bord eller evt. mellem to stykker bagepapir, så den bliver mindre melet. Cirklen skal være så stor, at den dækker både bunden og de indvendige kanter, når du forsigtigt løfter den over i tærteformen. Tryk dejen godt ind i formens hjørner.
For at få en flot kant skal dejen gå lidt op over formens kant. Den overskydende dej skærer du fra med en kniv (du kan også rulle den af med kagerullen). Prik dejen med en gaffel — så undgår du, at den buler op og bliver ujævn.
Sådan undgår du, at kanten glider ned under bagningen
Hvis mørdejsbunden skal forbages i ovnen uden fyld, kan det ske, at dejkanten glider ned — kedeligt, for så står man med en helt flad tærtebund, som er svær at komme fyld i.
En nem løsning er at lægge et stykke bagepapir over dejen og fylde godt op med tørrede bønner — denne metode kaldes blindbagning. Når tærtebunden herefter sættes i ovnen, tynger bønnerne dejen ned, så den ikke trækker sig sammen eller glider ned.
De tørrede bønner kan bruges flere gange til dette formål. En anden mulighed er at klemme en strimmel alufolie fast langs tærteformens kant. Dejkanten er i øvrigt også mindre tilbøjelig til at glide ned, hvis du stiller den på køl i 15 minutter inden bagning.
Hvilken tærteform er bedst?
Tærteforme fås i forskellige udformninger og materialer. En tærteform af metal leder varmen bedre end en porcelænsform, og det giver en mere sprød bund. Allerbedst er en metalform med løs bund — den er dejligt nem at få tærten ud af, når den skal serveres.
I en snæver vending kan du bare bruge en almindelig springform, selvom den har en noget højere kant end en rigtig tærteform. Hvis man alligevel foretrækker porcelænsforme, kan det være en fordel at forlænge forbagningen med nogle minutter svarende til den tid, det tager, før formen er varmet op.
Hvor stor skal tærteformen være?
Runde tærteforme fås med forskellig diameter, og med mindre andet er nævnt i opskriften, er der anvendt en tærteform med en diameter på 24 cm. Det betyder dog ikke så meget, om den form, du bruger, er lidt større eller mindre — bare der er dej nok til netop at dække formen og fyld nok til at dække dejen.
Er du glad for at bage tærter, kan det være sjovt at eje et sæt små portionstærteforme, så hver gæst kan få sin egen lille, fine tærte, eller så du kan lave mange små tærter på en gang med forskelligt fyld. Rektangulære tærteforme giver også et flot og anderledes resultat.