Har du rester fra ostebordet, kan det være fristende at lægge dem i fryseren. Men det er ikke alt ost, der tåler frost!

Kan jeg fryse ost?

19. februar 2021 Af redaktionen. Foto: Betina Hastoft

Ja, ost kan som udgangspunkt fryses. Men nogle typer egner sig bestemt bedre end andre, da frysning altid forringer kvaliteten. Bliv klogere her!

Er der tilbud på revet ost i Netto? Eller er der rester til overs fra osteanretningen eller tapasbordet? Så kan det være fristende at smide den dyre råvare en tur i fryseren til senere indtagelse. Men selvom lugten oftest er stærk, så er ost sart, når det kommer til kulde.

Hvilke typer ost kan jeg fryse? 

Derfor er det ikke alle typer ost, der har godt af at komme i fryseren. Som udgangspunkt kan du fryse ost med en fedtprocent på 25 og derover. Det betyder, at din skæreost skal have et fedtindhold på minimum +45, hvis du vil have held med at fryse den ned.

Ostens modning vil dog altid gå i stå i kummefryseren, så derfor undgår du ikke, at kvaliteten bliver dårligere, ligesom at konsistensen også kan ændre sig og blive grynet og smuldret. Så spørger du ostehandleren, vil han aldrig anbefale, at du gemmer det gyldne guld på frost.

Derfor kan det bedst anbefales at fryse ost, som du vil bruge til madlavning. Så gør det ikke noget, at konsistensen ikke er helt så fast og frisk, som da din ost var nyindkøbt.

Flødeost og andre bløde oste kan som udgangspunkt ikke anbefales en tur i kummefryseren, da de vil blive grynede. MEN – hvis de kun skal bruges til maden, så kan det måske gå an.


Disse oste kan overleve en tur i fryseren:

  • Skæreost +45 – f.eks. havarti og cheddar
  • Revet ost
  • Parmesan – hvis den fryses rigtig

Disse oste bør du undgå at fryse: 

  • Skimmeloste
  • Flødeoste
  • Oste med højt vandindhold som feta og frisk mozzarella
  • Skæreoste under +45
  • Gourmetoste


    Hvordan fryser jeg min ost? 

    Det kan altid anbefales, at du skærer din ost i mindre stykker, hvis den skal fryses. Tricket er, at osten får så lidt luft som muligt. Pak derfor altid de små portioner ind i bagepapir eller husholdningsfilm først – og put dem derefter i en lufttæt plastikboks eller en forseglet frysepose.

    Vil du forsøge dig med at fryse skæreost, så skær den i skiver, og læg madpapir imellem. På den måde undgår du, at osten smuldrer, når du begynder at skære i den efter optøning.

    Hvordan tør jeg min ost op? 

    Nøjes altid kun med at tage den mængde ost op af fryseren, som du skal spise med det samme. Læg osten i køleskabet og lad den tø langsomt op – og lad den blive i indpakningen, så den ikke tørrer ud.

    Hvor længe kan ost holde sig i fryseren? 

    Din ost kan holde sig op til 3-4 måneder i fryseren. Hav dog altid både øjne og næse med dig, når du vil bruge optøet ost – lugter det underligt, eller er konsistensen ændret markant, så smid det i skraldespanden i stedet for i maden.

    SE OGSÅ: Kan man fryse fløde? 

    Log ind
    Ikke medlem? Opret bruger

    Sidebar