Oliven-palmieres – sprøde butterdejssnegle

22. februar 2021 af .

Foto: Columbus Leth

Det lyder 100 % mere kompliceret, end det er. Faktisk er det bare butterdejssnegle i palme- eller sommerfugleform, og du kan finde dem i et utal af varianter i ethvert fransk bageri.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 180°. Rul butterdejen ud på bordet.
Blend oliven, soltørrede tomater, ansjosfileter og parmesan til en ensartet masse. Smag til med citronsaft og fintrevet citronskal.
Smør blandingen jævnt ud på butterdejen. Rul butterdejen sammen fra hver side, så der bliver to ruller, som ligger op imod hinanden samlet i bunden.
Skær rullen i skiver på ca. 1 cm, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen i 15 minutter, til de er gyldne.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Butterdejssnegle er både hurtige og nemme at lave! Derfor er de den perfekte snack/appetizer til forskellige anledninger såsom nytårsaften til Dronningens nytårstale, på brunchbordet, til sammenskudsgildet, til en velkomstdrink eller måske når studenterne kommer på besøg i haven. Derudover er de perfekte til børnenes madpakker eller som en snack i picnickurven!

Idéer til fyld i butterdejssnegle 

  • Prøv at smøre sneglende med enten rød eller grøn pesto – det er superlækkert!
  • Flødeost er også en klassiker i butterdejssneglene. Det er godt i kombination med fx pesto og revet ost. Tilføj eventuelt den skinke du bedst kan lide, hvis du har lyst.
  • Ricotta er lækkert i sneglende! Prøv med en blanding af ricotta og parmaskine, det vil være et sikkert hit.
  • Krydderurtesmør eller hvidløgssmør kan også bruges som fyld i sneglene, eventuelt sammen med friske krydderurter.
  • Laks er faktisk også virkelig lækkert i butterdejssneglene. Især i kombination med flødeost og spinat eller dild. De kan også bruges som en lækker forret.
  • Ost ost ost… Om det er parmesan, feta, mozzarella eller noget fjerde, så er ost bare godt i butterdejssnegle!

Hvad er butterdej egentlig?

Butterdej er en luftig hvedemelsdej, hvor adskillige lag smør rulles ind i dejen, hvilket giver de mange tynde og sprøde lag, som man kender fra især wienerbrød. Butterdejen kom netop fra Wien til Danmark i midten af 1800-tallet, hvor bagere medbragte teknikken om at rulle smør ind i dejen, heraf kommer navnet wienerbrød. Navnet ’butterdej’ kommer af ordet ’butter’, som betyder smør på engelsk og tysk. Udover wienerbrød bruges butterdej ofte i bagværk som tarteletter, croissanter og til indbagte retter. Det kunne være indbagt laks eller Beef Wellington.

Kan jeg lave butterdejen selv?

Det kan du godt, men der er en grund til, at vi for det meste køber det færdiglavet. Butterdej kan du lave på en grunddej af vand, hvedemel og lidt smør, som rulles tyndt ud, hvorpå der lægges tynde, kolde skiver af smør. Dejen foldes sammen og rulles let, så smørret arbejdes ind i grunddejen. Processen gentages til man til sidst har optimalt 144 lag af dej (mindre kan også gøre det). På denne måde hæver dejen uden brug af gær, fordi der i stedet sker en fordampning af vandet i smørret mellem lagene. Det er netop dette, der giver bagværket sit lette præg. Processen kan som nævnt godt være lidt besværlig og tage lang tid, hvilket gør at mange køber en færdig butterdej i supermarkedet, når de fx skal lave butterdejssnegle.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar