Kartoffelkage med sveskekompot og flødecreme
1. juni 2018
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Columbus Leth
Den klassiske kartoffelkage med kakaodækket marcipanlåg indeholder selvfølgelig ikke kartofler. Til gengæld byder denne version på sveskekompot og flødecreme.
Bemærk
Afkøling, vaniljecreme: Mindst 2 timer.
Ingredienser
Udstyr
en sprøjtepose med stjernetylle og en stor rund tylle
en rund udstikker, 8 cm i diameter
Sådan gør du
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør mælk, æggeblommer, majsstivelse, sukker og vaniljekorn sammen i en gryde, og bring langsomt blandingen i kog under omrøring. Kog cremen i 2-3 minutter under konstant omrøring, til den tykner. Hæld cremen over i en ren skål, og dæk skålen med husholdningsfilm, så den rammer cremens overflade. Sæt cremen på køl i mindst 2 timer, til den er helt kold.
Bring sukker, vand og citronsaft i kog i en gryde, og tilsæt sveskerne. Lad sveskerne koge i 10 minutter, til de er bløde og udkogte. Blend dem med en stavblender direkte i gryden til en grov, ensartet kompot. Afkøl kompotten i køleskabet.
Opvarm vand og smør i en gryde, til det når kogepunktet. Tilsæt mel, sukker og salt, og rør kraftigt, til dejen slipper grydens kanter. Tag gryden af varmen, og lad dejen køle af i 5 minutter. Pisk 1 æg i ad gangen med et piskeris, til dejen er glat og smidig.
Tænd ovnen på 180°. Fyld dejen i en sprøjtepose med en stor rund tylle, og sprøjt aflange vandbakkelser (ca. 8 x 3 cm) ud på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i 25 minutter, til de er godt gyldne. Åbn ikke ovnlågen undervejs. Afkøl dem på en bagerist.
Pisk den kolde vaniljecreme igennem, til den er glat og luftig. Pisk fløden til let skum, og vend forsigtigt vaniljecreme og flødeskum sammen til en luftig creme. Fyld vaniljecremen i en sprøjtepose med stjernetylle.
Flæk vandbakkelserne på langs med en brødkniv. Læg 1 tsk. sveskekompot på hver bund. Sprøjt vaniljecreme oven på sveskekompotten, så hele bunden dækkes. Læg toppen af vandbakkelsen på som låg, og pres kagerne let sammen. Sprøjt lidt vaniljecreme på toppen af hver kage som en slags ”lim” til marcipanlåget.
Rul marcipanen ud i 3 mm’s tykkelse med en kagerulle på et flormelisdrysset bord. Udstik marcipanen i cirkler med en rund udstikker. Der skal være 1 cirkel til hver vandbakkelse. Læg en marcipancirkel oven på hver kage, og sigt et tyndt lag kakao over. Opbevar kartoffelkagerne på køl indtil servering.
Tip!
Åbn ikke ovnlågen, mens du bager vandbakkelser, så falder de sammen. Vent, til bagetiden er gået, og tag en enkelt vandbakkelse ud for at kontrollere, at den holder formen. Tag først herefter resten ud af ovnen.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Nem opskrift på Sarah Bernhardt kage
Powered by Froala Editor