Fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme

8. december 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Fastelavnsbollerne er af den gode, gammeldags slags med blød gærdej, lækker remonce og vaniljeprikket creme i midten. Lad ungerne være kreative med pynten, eller vælg selv din favorit.

Bemærk
Køletid: Mindst 8 timer. Hævetid: 1½ time.

Ingredienser

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn, den tomme vaniljestang, sukker, æggeblommer, mælk og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det godt sammen. Bring vaniljecremen langsomt i kog under konstant piskning. Kog cremen i 2-3 minutter, til den tykner.
Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, så den rører helt ned på cremen og derved ikke danner skind. Sæt cremen på køl, til den er helt kold. Kassér vaniljestangen, når cremen er kølet af.
Riv marcipan groft på et rivejern. Rør det sammen med smør og sukker i en skål.
Smuldr gæren, og rør den ud i mælken. Tilsæt sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og æg, og rør det sammen. Tilsæt blødt smør og hvedemel, og ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig – tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er for klistret. Læg dejen i en skål, dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i mindst 8 timer.
Tag skålen med dej ud af køleskabet, og lad den stå ved stuetemperatur i 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til ca. ½ cm’s tykkelse. Skær dejen ud i firkanter, der måler 10 x 10 cm.
Læg 1 spsk. vaniljecreme og 1 spsk. remonce på midten af hver firkant.
Fold de 4 hjørner på hver dejfirkant ind over cremen, så de overlapper hinanden.
Tryk sammenføjningerne godt sammen, så fyldet ikke løber ud under bagningen. Form dem forsigtigt til boller ved at folde de lukkede hjørner ind mod midten, og læg dem med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket på bagepladen i 30 minutter.
Tænd ovnen på 200°. Bag bollerne i den varme ovn i 15 minutter, til de er flot gyldne. Afkøl dem på en rist.
Hak chokoladen fint, og smelt den i en varmefast skål over vandbad. Rør smør og flormelis i den smeltede chokolade.
Smør chokoladeglasuren på bollerne, og pynt med farvestrålende krymmel.

Tip!

Både remonce og vaniljecreme kan laves dagen i forvejen og opbevares på køl.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips til opskriften på fastelavnsboller

Fastelavn er lig med flødeskum, fastelavnsris, fine udklædninger – og fastelavnsboller ikke at forglemme. Fastelavnsboller kan enten laves af wienerbrødsdej, vandbakkelsesdej eller af gærdej, der er nemmere at have med at gøre og lidt mindre fed.

De seneste år er der gået sport i at udvikle på den klassiske fastelavnsbolle. Vi har bl.a. stiftet bekendtskab med den franske ”Choux au craquelin”, der består af vandbakkelsesdej, som er forsynet med en krakeleret sukkertop.

Intet slår dog en god gammeldags fastelavnsbolle med blød gærdej, lækker remonce og vaniljeprikket creme, hvis du spørger os.

Sådan undgår du, at fyldet flyder ud af fastelavnsbollerne

  • Det er vigtigt, at din gærdej er glat og smidig, så den ikke sprækker under bagning. Tilsæt derfor melet lidt ad gangen – dejen skal ikke være klistret, men heller ikke tør.
  • Spring ikke over efterhævningerne. Bollerne skal gerne hæve helt op til dobbelt størrelse.  
  • Vær omhyggelig, når du folder dejen omkring fyldet. Nip sammenføjningerne godt sammen, form dem forsigtig til boller, og læg dem med lukningen nedad på bagepladen.  
  • Se, hvordan du folder fastelavnsbollerne i videoguiden lige under opskriften.

Forslag til fyld i fastelavnsboller

  • Fastelavnsbollerne kan bages blot med vaniljecreme eller med marcipanremonce.
  • Du kan tilføje nødder, chokolade, marmelade eller Amarena-kirsebær til fyldet.
  • Remoncen kan smagsættes med 1 tsk. kanel, 0,5 tsk vaniljepulver eller appelsin- eller citronskal.
  • Pynt fastelavnsbollerne med flormelis, glasur, smeltet chokolade eller brændt marengs. Top med hakkede nødder eller kulørt sukkerpynt.  

Se også: Nem opskrift på kagecreme/vaniljecreme

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar