Vafler

De klassiske vafler er nemme at lave og kan toppes med alt fra syltetøj og sukker til syrligt-sødt hindbærskum, som her i opskriften.

Vafler
0-30 min.

(8)

4. februar 2022 af Camilla Zarah LawesFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

stk.

Vafler

hvedemel
250 g
salt
½ tsk.
bagepulver
½ tsk.
kærnemælk
2½ dl
æg
4
sukker
1 spsk.
vaniljesukker
1 tsk.
smeltet smør
15 g
smør til stegning
2 spsk.

Hindbærskum (kan undlades)

hindbær
125 g
rørsukker
6 spsk.
vaniljestænger
1
mascarpone
200 g
cremefraiche 18 %
2 spsk.

Sådan gør du

Vafler

Bland hvedemel, salt og bagepulver i en skål. Rør kærnemælk i, til du har en klistret masse.
Tilsæt æggene 1 ad gangen, og rør godt. Rør sukker og vaniljesukker i dejen.
Lad dejen hvile i køleskabet i ca. 30 minutter. Rør vaffeldejen igennem. Vend smeltet smør i. Bag vaflerne på et varmt, smurt vaffeljern.

Hindbærskum (kan undlades)

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Varm hindbærrene op i en gryde med rørsukker, korn fra vaniljestangen og den tomme vaniljebælg. Afkøl helt.
Pisk mascarpone sammen med cremefraiche. Vend hindbærrene i lidt ad gangen. Servér de lune vafler med koldt hindbærskum som tilbehør.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

GODE TIPS TIL OPSKRIFTEN PÅ VAFLER

Nybagte vafler smager skønt med syltetøj og sukker, cremet is - eller som her med hindbærskum. Vi har samlet vores bedste tips, så du kan servere sprøde, søde vafler!

Hvornår er mine vafler færdige?

Når du bager vafler, skal du være tålmodig og ikke løfte låget på vaffeljernet alt for tidligt, selvom det kan være fristende at følge med i, hvor langt dine vafler er nået. Løfter du låget, risikerer du, at dejen sidder fast på vaffeljernet, og at vaflerne går i stykker.

De fleste nye vaffeljern indikerer, når vaflen er færdig — ellers kan du som tommelfingerregel give dem 3-4 minutter, før du letter låget.

Hvorfor bliver mine vafler ikke sprøde?

Bliver dine vafler bløde og kedelige, er der er et par ting, du kan gøre.

Når vaflerne er færdigbagte, kan du lægge dem på en bagerist, så dampen får lov til at forlade vaflerne, i stedet for at gøre dem bløde. Undgå at lægge vaflerne i en bunke.

Du kan også tilføje en smule danskvand til dejen. Det lyder måske skørt, men de mange små bobler gør dejen ekstra luftig, og luftig dej giver de sprødeste vafler.

Er vaflerne alligevel blevet bløde, kan du bage dem kort i ovnen eller på en brødrister, så de bliver sprøde igen.

Hvorfor hænger mine vafler fast på vaffeljernet?

Hvis du vil sikre dig, at vaffeldejen ikke hænger fast i pladerne, skal du fordele rigeligt med fedtstof på vaffeljernet.

Du kan også forsøge at tilføje en smule ekstra fedtstof i dejen - og husk ikke at åbne vaffeljernet, før vaflerne er helt færdige.

Kan vafler fryses?

Har du lavet for mange vafler, kan de snildt fryses ned i en frysepose, efter de er kølet af. Læg gerne mellemlægspapir imellem, så det er nemt at tage lige det antal vafler op, du skal bruge.

Når du får lyst til vaflerne, kan du lune dem i ovnen eller på brødristeren i et par minutter. Så har du sprøde og nybagte vafler på ingen tid.

Kan jeg lave vaffeldejen i forvejen?

Du kan lave dejen til vaflerne op til et døgn i forvejen. Opbevar dejen på køl, og bag vaflerne lige inden servering. Du kan også stille vaffeljernet på middags- eller buffetbordet, så alle kan bage deres egne vafler, når den søde sult melder sig.

Er vaffel- og pandekagedej det samme?

Dejen, som henholdsvis vafler og pandekager består af, er ikke helt ens - og de to varierer fra opskrift til opskrift. Traditionelt set er der mere fedtstof i en vaffeldej end i en pandekagedej. Det er nemlig fedtstoffet, der giver vaflerne deres sprøde ydre.

FLERE TIPS OG TRICKS? SE HER:

  • I opskriften er der brugt smør til stegning, men du kan sagtens bruge andet fedtstof som f.eks. kokosolie.
  • Flyder dejen ud af vaffeljernet? Prøv at hælde den på en flaske, og prøv dig frem med doseringen. Når du har styr på, hvor meget dej der skal på jernet, kan du tegne en streg på flasken, så du ved præcis, hvor meget du skal hælde op næste gang.
  • Klumper dejen? Prøv at sigte melet, inden du blander det sammen med de øvrige ingredienser. Det kan også være en god idé at bruge en dejskraber til at fjerne melet fra skålens kanter.
  • Vil du servere dine vafler med et tvist, kan du rive en smule appelsin- eller citronskal i dejen. Du kan også hakke stykker af chokolade og vende i.
  • Vafler til morgenmad? Skift (halvdelen af) hvedemelet ud med fintmalede havregryn, og servér vaflerne med frisk frugt, yoghurt og hakkede mandler.
  • Selvom vaflerne ikke skal bages over komfuret, er det en god idé at tænde emhætten, når du går i gang. Ellers bliver luften i køkkenet indelukket.


Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'