Gås med brunede kartofler, sauce og rødkål

Gås har en lækker fyldig smag og rækker til mange. I denne opskrift serveres gåsestegen med alt det traditionelle: brunede kartofler, sauce, hjemmelavet rødkål og tranebærkompot. Så bliver det ikke meget bedre!

Gås med brunede kartofler, sauce og rødkål
91-120 min.

(5)

November 9, 2022 af Trine HahnemannFoto: Columbus Leth
Bemærk:Andefonden til saucen skal koges i god tid (1-2 døgn før), så fedtet kan nå at stivne, så det let kan skrabes af. Du kan også sagtens koge og pille kartoflerne til de brunede kartofler dagen før. Så behøver du blot at fokusere på karamelliseringen på selve dagen. Opbevar de pillede kartofler tildækket og på køl. Tranebærkompotten kan også laves en dag eller to i forvejen.

Ingredienser

personer

Udstyr

  • kødnåle

Sådan gør du

Tip!

Vil I hellere spise and? Du kan sagtens bruge opskriften på gås, selvom du vælger at stege en and. Følg fremgangsmåden i opskriften, men lad anden stege i lidt kortere tid end gåsen, ca. 1½-2 timer afhængigt af størrelsen. Beregn også lidt mindre fyld end til en gås.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du gås

Herhjemme serverer de fleste and og flæskesteg til jul, men gås er også klassisk julemad, som endda rækker til flere, da gåsesteg er noget større end andesteg. Herunder har vi samlet en masse gode råd, så du kan servere en mør og saftig gåsesteg!

Hvordan smager gås?

Gås har en fyldig smag, som dog er lidt mildere i smagen, end den du kender fra andesteg. Du kan sammenligne det med smagsforskellen på kylling og kalkun. 

Hvornår spiser man gås?

Ifølge gammel skik spiste man gås på mortensaften. Det kom sig af, at Morten Bisp gemte sig ved gæssene, da han blev udråbt til biskop, fordi han ikke ville have titlen. Uheldigvis blev han opdaget, og da Morten blev biskop, indførte han som straf, at alle skulle slagte og spise en gås årligt. Den 11. november døde Morten, og vi hylder ham ved at spise and aftenen før. 

I dag har mange dog byttet gåsen ud med and, da det er en form for opvarmning til juleaften, hvor de fleste spiser and. Det er kun 6 % af danskere, der spiser gås. Det kan skyldes, at det er en lidt dyrere spise.

Husk at tø den op i god tid

Har du købt en frossen gås, skal du huske at tø den op i god tid. Det store fjerkræ tager ca. 3 dage om at tø op på køl, så planlæg dit måltid i god tid.

Hvordan tilbereder man gås?

Gås tilberedes faktisk ligesom and – den skal blot have lidt længere tid. Fyld din gås med æbler, svesker, timian, salt og peber, og brun den i ovnen i 20 minutter, hvorefter den den skal have 2-3 timer ved en lavere temperatur. Ovntiden afhænger af gåsens størrelse. Brug evt. et stegetermometer, så du er helt sikker på stegetiden. Når det viser 80°, er gåsen stegt. Til sidst kan du give gåsen lidt ekstra varme, til skindet er sprødt.

Tilbehør til gåsesteg

Her i opskriften serveres brunede kartofler, sauce, rødkål og tranebærkompot som tilbehør til gåsen. Du kan sagtens skifte det ud med lige det, du ønsker. Det kan f.eks. være kogte hvide kartofler, en frisk rødkålssalat eller noget helt tredje. 

Se også: Julens bedste opskrifter på brunede kartofler

Måske du også kan li'