Brun sovs

En klassisk brun sovs, som vor mormor lavede den, selvfølgelig med fløde. Du behøver ikke mere end 5 ingredienser for at lave den perfekte sauce, du kan servere til en steg, frikadeller og meget andet.

Brun sovs
0-30 min.

(8)

October 10, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du en perfekt brun sovs

Brun sovs og kogte kartofler er alt, hvad der skal til for at gøre dig lykkelig. Vejen til hjertet går som bekendt igennem munden. Sovsen kan desværre godt drille lidt engang imellem, så derfor har vi samlet vores bedste råd til en vellykket sovs herunder

Klumper sovsen?

Hvis der er kommet klumper i sovsen, kan du prøve at piske dem ud ved at piske kraftigt med et piskeris. Er der stadig klumper i, kan du si dem fra med en sigte.

Her i opskriften undgår du klumper, fordi der ikke er jævning i. Det er i stedet fløden, der gør sovsen tyk og lækker. Hvis du laver en opbagt sovs, kan du undgå klumper ved at tilsætte væsken lidt ad gangen og piske godt imens. Væsken skal være helt opsuget, før du tilsætter mere.

Hvis du jævner med meljævning eller majsstivelse, skal du røre majsstivelsen eller melet ud i kold væske, f.eks. mælk eller vand, og så kan du tilsætte jævningen til den kogende sovs i en tynd stråle, mens du pisker. Kog sovsen igennem 2-3 minutter under omrøring. Majsstivelse har den fordel, at den ikke så nemt klumper, men den kan ikke tåle at koge med i en sovs i længere tid – så bliver sovsen tynd.

Smager sovsen ikke af noget?

Når du vil lokke smagen frem i maden, skal du tænke i smagskontraster. Bevæbn dig med disse 4 smagsgivere: Ribsgelé, sojasauce, tabascosauce eller vineddike og en god ande- eller kalvebouillon (uden smagsforstærkere).

Start med at tilsætte lidt bouillon og sojasauce. Sojasaucen er salt, og salt forstærker smagen i maden. Bouillon er koncentreret og indeholder masser af umami. Justér smagen med ribsgelé, som både er sød og syrlig. Tilsæt så et par dråber tabascosauce for at give smagen ekstra kraft. Fortsæt med at smage til, indtil sovsen er perfekt. Tilsæt evt. lidt fløde for at runde sovsen af.

Er sovsen blevet for salt?

Hvis sovsen er blevet for salt, kan du lægge en skrællet ukogt kartoffel i sovsen. Så vil den suge salten til sig og tage den værste saltsmag. Pas på, at kartoflen ikke koger helt ud, så den bliver til mos.

Sådan skiller du fedtet fra skyen

Bruger du stegeskyen fra kød, kan du se, at skyen er todelt. Det øverste lag består af fedt. Fedtet skal skummes af, i hvert fald det meste af det, så sovsen ikke bliver for fed. Man skummer fedtet af ved at hælde gryden lidt på skrå og fjerne fedtet med en spiseseske, en skefuld ad gangen. Det tager et par minutter. Man kan også købe en såkaldt fedtseparator/sovseskiller, som er en kande, der selv adskiller fedtet fra skyen.

Er du løbet tør for sovsekulør?

Har du ikke mere madlavningskulør, kan du smage sovsen til med tamari eller soja i stedet for salt. Så får du både den brune farve og den salte smag. Men sørg for at smage på den undervejs, inden du hælder for meget i – den kan hurtigt blive for salt. Alternativt kan du helt undvære kuløren, da den ikke giver nogen smag.

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'