Blommer, brændenælder, hasselnødder, havtorn, rødgran, strandkål, rørhatte, mælkebøtte og viol.
Vidste du, at du selv kan finde alt det i den danske natur, og at det hele faktisk kan spises? Det er også det, man kalder ”at sanke”, som er et gammelt dansk ord, der betyder at samle. Du gør det måske allerede, hvis du spotter et æbletræ eller en brombærbusk på sommerens gåture, men du kan faktisk forsyne dig med vilde råvarer fra naturen næsten hele året rundt.
Det kan måske virke lidt uoverskueligt at skulle samle sine egne råvarer i naturen, hvis du ikke har prøvet at sanke før, men du vil blive overrasket over, hvor mange lækre sager, du kan finde i naturens spisekammer – og så har vi selvfølgelig en lille guide til dig herunder.
Lige her kan du også se, hvad kok, restaurantejer og kogebogsforfatter Patrick Buchmann oplever, når han sammen med kokke og naturentusiaster går på opdagelse i Danmarks vilde smage i programmet ”Det smager vildt”, som du kan streame på Ally.dk.
Glæden ved at skaffe sin egen mad
Der er mange fordele ved at sanke. Det er for det første en hyggelig aktivitet – uanset om du gør det alene eller i flok. Samtidig er der noget enormt tilfredsstillende ved selv at have fundet den mad, man spiser. Du vil også opleve en helt ny smagseksplosion, når du går fra at proviantere i supermarkedets grøntafdeling til naturens spisekammer – og som en ekstra bonus, er naturens råvarer ganske gratis.
Sådan kommer du i gang med at sanke
Sankning er for alle – både store og små. Så tag venner, børn og bedsteforældre under armen, og drag ud i naturen. Du kan sanke næsten når som helst og hvor som helst. At finde spiselige planter, blomster og bær kræver selvfølgelig noget natur, men selv hvis du bor i byen, vil du kunne finde parker, hvor der vokser f.eks. ramsløg. Større naturarealer er som regel lig med flere forskellige arter af spiselige planter, men du kan sanke i både skove, enge, på marker, i grøftekanter og på stranden.
Det er selvfølgelig vigtigt, du bruger tid på at lære, hvad der kan spises, og hvad der ikke kan. Det er der mange måder at blive klog på. Der findes både guidede ture, bøger, hjemmesider og apps, der viser, hvad du kan sanke i dit lokalområde, og som guider dig i at genkende planterne. Det er vigtigt at sætte sig lidt ind i de vilde, spiselige planters udseende og duft. Ikke alt, der vokser i naturen, er ufarligt.
Husk: Er du i tvivl, så lad være med at spise det! Er du i tvivl, om du har spist noget, der er giftigt, så kontakt altid Giftlinjen på telefon: 82 12 12 12
Alliér dig evt. med en ekspert eller andre, der har prøvet at sanke før, inden du selv slår dig løs. Der er også masser af inspiration at hente i programmet "Det smager vildt", som du kan se på Ally.dk.
Få styr på det praktiske
Når du har sat dig ind i de spiselige planter, er du næsten klar til at tage på sanketur. Det sidste, du mangler, er blot udstyret, og det har du sikkert allerede liggende derhjemme.
Når du skal ud i naturen er praktisk tøj og gode sko altid en god ide – især fordi du muligvis skal ind i nogle krat og tæt på jorden. Dernæst er det en god ide at pakke en havesaks og en lille skovl, der kan hjælpe med at løsne planterne fra jord og buske. Sidst men ikke mindst, skal du have kurve, bøtter eller poser til alle de gode råvarer du finder, så du kan få hele gildet med hjem og trylle det om til smagfulde måltider.
3 tips til at komme i gang med at sanke
- Find ud af, hvilke spiselige planter, der vokser i dit område.
- Sæt dig ind i, hvordan de spiselige planter ser ud og dufter. Gør eventuelt brug af en ekspert og/eller en florabog.
- Find inspiration til, hvordan dét, du sanker, kan bruges i madlavningen.
Hvad kan du sanke – og hvornår?
Der vokser spiselige planter, bær, nødder, rødder og ukrudt overalt i den danske natur. Man kan sanke fra tidligt forår til sent efterår, men som årstiderne skifter, gør naturens udvalg af råvarer det selvfølgelig også.
I sommerhalvåret bugner den danske natur af bær, frugter, blomster, krydderurter og meget mere. Langt ind i efteråret kan du sanke svampe og nødder samt nogle typer bær, f.eks. havtorn, slåen og hyldebær. Vinteren er selvsagt mere sparsom, men her kan du kaste dig ud i at sanke tang på stranden og eksperimentere med det i køkkenet.
Lær at bruge naturens råvarer i madlavningen
Når du har sanket en masse gode sager, og du står tilbage i køkkenet med store mængder bær, svampe og friske urter og måske nogle råvarer, du ikke har prøvet før. Hvad så nu? Det skal selvfølgelig spises, men hvis du ikke ved, hvordan dine nye råvare-bekendtskaber skal håndteres, kan det godt blive en forhindring.
Der er heldigvis masser af inspiration at hente i programmet "Det smager vildt", hvor Patrick Bachmann, som er kok, restaurantejer og kogebogsforfatter, går på opdagelse i de vilde smage, vi har i den danske natur. Det gør han i samarbejde med andre kokke og naturentusiaster, der giver ham og dig deres bedste bud, tips og tricks til at bruge den danske natur i madlavningen. Så vil du i gang med at sanke, eller er du bare vild med mad og natur, kan du blive både underholdt og inspireret af programmet på Ally.dk
Powered by Froala Editor