Sæsonoversigt: Her er danske råvarer i sæson

Spis sæsonens frugt og grønt

20. januar 2021 af .
Foto: Shutterstock

Du sparer både penge, nedsætter dit klimaaftryk og vælger det sundeste alternativ, hvis du bruger sæsonens danske råvarer i din madlavning.

Der er flere gode grunde til at bruge sæsonens danske råvarer i madlavningen. Køber du danske grøntsager, frugter og bær, når de er i sæson, bruger du råvarerne, når de har størst smag og næringsindhold. Køber du tilmed økologisk, undgår du også, at de er fremdyrket med brug af sprøjtemidler. 

Samtidig sætter sæsonaktuelle råvarer, der er dyrket på friland og i danske væksthuse uden opvarmning, et langt mindre klimaaftryk end frugt og grønt fra opvarmede drivhuse og importerede grøntsager, især når de bliver fløjet ind fra udlandet.

Vil du gerne spare på husholdningsbudgettet, er det også en god idé at bruge sæsonerne som pejlemærke. Det giver næsten sig selv, at når frugt og grønt er i sæson, stiger udbuddet, og prisen falder. Til gengæld følger der næsten altid en prisstigning med, når varer skal importeres langvejs fra.    

Sæsonliste: Oversigt over danske råvarer i sæson  

Januar: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri, østershat. 

Februar:  Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, skorzonerrod, selleri, østershat. 

Marts: Brændenælde, feldsalat, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ramsløg, rosenkål, rødbede, rødkål, skvalderkål, selleri, østershat.

April: Brændenælde, bøgeblad, gulerod, hvidkål, jordskok, kartofler, kørvel, løg, løvstikke, mælkebøtte, persille, peberrod, porre, purløg, rabarber, radiser, ramsløg, rosenkål, rødbede, rønnebærskud, salat, selleri, skvalderkål, spinat, tomat. 

Maj: Asparges, bøgeblad, forårsløg, grønne jordbær, gulerod, havesyre, kørvel, løg, løvstikke, majroe, peberrod, persille, rabarber, radiser, skovmærke, slikporrer, spidskål, spinat, salat, tomat. 

Juni: Agurk, asparges, bladbeder, blomkål, broccoli, fennikel, glaskål, gulerod, hyldeblomst, jordbær, kartofler, kinakål, løg, løvstikke, mynte, peberrod, persille, rabarber, radiser, salat, sommerporre, spidskål, spinat, stikkelsbær, tomat, ærter.  

Juli: Agurk, bladbeder, blomkål, blåbær, broccoli, bær, dild, fennikel, glaskål, gulerod, hindbær, jordbær, jordskok, kantarel, kartofler, kinakål, kirsebær, løg, majs, mynte, persille, peberrod, rabarber, radise, ribs, salat, skorzonerrod, solbær, sommerporre, spidskål, stikkelsbær, squash, tomat, ærter.

August: Aubergine, agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, brombær, fennikel, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hyben, hyldebær, hvidkål, jordskokker, kantarel, kartofler, kinakål, løg, majs, mirabelle, peberrod, persille, porrer, pærer, rabarber, radiser, rødbeder, rødkål, rørhat, salat, skorzonerrod, solbær, sommerporre, spidskål, spinat, squash, tomater, vindruer, æbler, ærter.

September: Agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, brombær, glaskål, grønkål, grønne bønner, græskar, gulerod, havtorn, hvidkål, hyldebær, jordskok, kantarel, karljohan, kartofler, kinakål, løg, majs, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, pære, radiser, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, spinat, squash, tomater, vindruer, æbler.

Oktober: Bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, hyldebær, jordskok, kartofler, kastanje, kinakål, kvæde, kålrabi, løg, majs, nødder, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, pære, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, spidskål, spinat, squash, svampe, tomater, tyttebær, vindruer, æbler.

November: Blomkål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, løg, pastinak, persillerod, porrer, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, tomat, æbler.

December: Blomkål, grønkål, græskar, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, løg, nødder, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri, slåenbær, æbler, østershat.  

Kilde: altomkost.dk, foedevarestyrelsen.dk, taenk.dk 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar