Fransk citrontærte med marengs

Den elegante franske klassiker er altid en sikker vinder på dessertbordet eller til eftermiddagsteen.

Ingredienser

Udstyr

1 tærteform med løs bund, 26 cm i diameter
1 sprøjtepose med stor, stjerneformet tyl

Sådan gør du

Bland grahamsmel, hvedemel, salt og sukker i en skål. Skær det kolde smør i tynde skiver, og smuldr det i melet. Tilsæt mælk, og ælt dejen hurtigt sammen. Klap dejen til en flad cirkel, pak den ind i husholdningsfilm, og læg på køl i ca. 30 minutter.
Rul den kolde dej ud på et meldrysset bord, så du får en cirkel på ca. 30 cm i diameter.
Fold dejen sammen to gange, og flyt den forsigtigt over i tærteformen med hænderne under dejen, så den ikke sprækker. Det er ikke nødvendigt at smøre formen først. Tryk dejen forsigtigt ud i formen. Vær især opmærksom på at få den godt ned i kanten.
Skær overskydende dej af, så dejen flugter med formens øverste kant. Prik dejen med en gaffel, og stil den på køl i ca. 30 minutter.
Bag derefter bunden i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter (180° varmluft),til den er bagt helt færdig. Tag tærteformen ud af ovnen, og lad den køle af.
Pres saften, og riv skallen af citronerne. Pisk citronskal og citronsaft sammen med mel, mælk, sukker, æg og æggeblommer i en gryde, og kog cremen godt igennem under piskning. Skær smørret i små tern, og pisk det i cremen.
Fordel cremen i den forbagte tærtebund, og lad den køle af i køleskabet.
Pisk æggehviderne skummende med en elpisker. Tilsæt 4 spsk sukker og citronsaften, og pisk videre, til æggehviderne er helt stive. Vend resten af sukkeret i med en ske. Kom marengsen i en sprøjtepose med en stor, stjerneformet tyl, og sprøjt marengsen op på hele tærten. Har du ingen sprøjtepose, fordeles marengsen på tærten med en ske.
Bag tærten i ovnen ved 250° (225° varmluft) i 5-10 minutter, til marengsen er gyldenbrun.

Tip!

Tærtedejen til citrontærten er lavet som en klassisk mørdej med den lille forskel, at der er tilsat en smule grahamsmel. Det grove mel gør, at den bagte bund bliver mere sprød. Samtidig forhindrer indholdet af grahamsmel, at dejen glider ned af kanten under bagningen.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 18. marts 2019

Opskrift:

Fotograf: Henrik Freek