Guide til bagepapir

Bagepapir er muligvis en af de bageartikler, vi bruger allermest, men kan man bare bruge det til hvad som helst?

Guide til bagepapir
October 5, 2021 af redaktionenFoto: Columbus Leth

Bagepapir er uundværligt i køkkenet, hvis du skal bage lækre boller, vil undgå fastbrændte kartofler eller vil have perfekte kanter på din kage.  

Vi bruger flittigt det smarte bagepapir, men kan man bare bruge det til hvad som helst? Bliv klogere her!

Hvor mange grader kan bagepapir tåle?

Bagepapir er produceret til at kunne tåle ovnens varme, men der er alligevel nogle forholdsregler, du bør være opmærksom på.

Bagepapir er lavet til at kunne tåle op til 220 C°, hvilket som regel er tilstrækkeligt, da hverdagsmad sjældent skal tilberedes ved højere temperaturer end det. Bruger du bagepapiret ved højere temperaturer, risikerer du, at det udskiller usunde stoffer. 

Nogle opskrifter på brød kan imidlertid godt have højere temperaturer, og her er det en god ide at undlade bagepapiret. Smør i stedet en form med smør, og bag brødet heri. Skal du have en lækker pizzabund til din hjemmelavede pizza, skal temperaturen også højt op. Her kan du i stedet bage pizzaen på en pizzasten, som også hjælper til at få den perfekte sprøde bund.

Da bagepapir netop er lavet af papir, er der risiko for, at det brænder. Det er derfor vigtigt at holde bagepapiret væk fra ovnens sider, som bliver meget varme. Undgå også at bruge bagepapir, hvis du skal bruge ovnens grillfunktion, da du risikerer at antænde papiret.

Er bagepapir skadeligt?

Bagepapirets evne til at modstå fedt og vand, som netop gør det til et godt bageunderlag, kommer af, at det bliver overfladebehandlet. Denne overfladebehandling kan indeholde flourstoffer, som kan være skadelige for både krop og miljø.

Du skal dog som udgangspunkt ikke være bange for at bruge det bagepapir, som du finder i danske supermarkeder. I 2020 blev der indført et forbud mod at bruge skadelige flourstoffer i mad-emballage af papir og pap.

Det er dog stadig lovligt at sælge gamle produkter, der kan indeholde de nu forbudte flourstoffer, hvis de allerede var på hylderne inden forbuddet. Det er derfor altid en god ide at gå efter svanemærket, når du køber bagepapir.  På den måde sikrer du, at bagepapiret ikke er behandlet med fluorholdige stoffer.

Det gælder ikke kun bagepapir, men også anden mad-emballage såsom madpapir og muffinforme.

Alternativ til bagepapir

Du kender det klassiske bagepapir, som du kan få både som rulle og i ark. Som udgangspunkt kan denne type kun bruges én gang. Det bliver hurtigt til mange stykker bagepapir, og der er derfor udviklet bæredygtige alternativer til engangspapiret. 

Genanvendeligt bagepapir er som regel lavet af silikone eller papir med teflonoverflade. Denne type bagepapir vasker du blot efter brug, og så er det klar til næste gang, du skal i køkkenet. 

Nogle typer genanvendeligt bagepapir kan holde op til 260 C° og kan dermed tåle mere end det traditionelle bagepapir. Derudover har de ofte en non-stick overflade, der gør, at hverken kartofler eller småkager klistrer fast.

Er du løbet tør for bagepapir?

Hvis du er løbet tør for bagepapir, må du aldrig udskifte det med lignende papirmateriale såsom madpapir. Madpapir er lavet til kolde fødevarer, og det er perfekt til madpakken, men det er ikke lavet til at tåle varme.

Du kan til nød bruge stanniol i stedet for bagepapir, men det kommer an på, hvad du skal bage. Skal du tilberede kartofler eller kød, kan du sagtens bruge stanniol som underlag eller indpakning. Skal du derimod bage boller, brød eller kage, er det en dårlig ide at bruge stanniol. Du risikerer, at stanniol sætter sig fast i bagværket.

GODE TIPS TIL BRUG AF BAGEPAPIR

  • Få bagepapiret til at hænge fast i formen ved først at smøre den med smør. Så får du nemt flotte kanter på f.eks. kager og brød.
  • Brug ikke et større stykke bagepapir, end du har behov for. 
  • Krøl bagepapiret sammen inden brug, så du undgår, at det hopper op af formen igen eller glider af bagepladen.
  • Skal du bage kage eller brød, kan du klippe to strimler bagepapir, der passer til formens længe og bredde, og lægge dem på tværs i formen med et lille stykke bagepapir, der stikker op over formens kanter. Så kan du nemt løfte kagen eller brødet ud af formen, når det er færdigbagt eller afkølet.

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'