GUIDE: vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er vigtige for vores helbred, men hvad er det lige, de kan, og hvor finder du dem? Vi guider dig gennem den sunde jungle, så du ved, hvad du skal vælge og hvorfor.

GUIDE: vitaminer og mineraler
September 10, 2020 af Christine Erritzøe, Elisabeth wille og redaktionenFoto: Aller Media


VITAMINER 

Vitaminer er livsnødvendige organiske molekyler, og de fleste indgår i kroppens stofskifteprocesser. Vitaminer dannes ikke i tilstrækkelige mængder, eller slet ikke, i kroppen. Derfor skal vi have dem fra den mad, vi spiser. 

Der findes 2 typer vitaminer: de fedtopløselige (A-, D-, E- og K-vitamin) og de vandopløselige (B- og C-vitamin).  

Vitamin A

Vitamin A er godt for øjne, hud og slimhinder. Det findes i lever, indmad, margarine, smør, mælk, krabbe, gulerod, persille og grønne bladgrøntsager. Mangel på vitamin A kan føre til natblindhed, infektioner og blindhed.

B1 (THIAMIN) 

B1 bruges til omsætning af kulhydrater, nerver og muskler og findes i brød, mælk, gryn, spaghetti, svinekød, fisk, bønner og grønne ærter. Mangel på B1 kan føre til nervesygdommen beriberi og hjerneskader.

B2 (RIBOFLAVIN) 

B2 bruges til nedbrydning af fedt, kulhydrater og protein i kroppen. Du finder B2 i mælkeprodukter, indmad, æg og fisk. Mangel på B2 kan føre til irriteret hud og irriterede slimhinder.

B3 (NIACIN) 

B3 bruges til cellernes forbrænding af fedt og kulhydrater og findes i kød, lever, fisk, brød, gryn og æg. Alvorlig mangel på B3 kan give hudsygdommen pellagra.

B5 (PANTOTHENSYRE)

Bruges til cellernes forbrænding af fedt og kulhydrater og findes i de fleste madvarer. Mangel opstår ikke.

B6 (PYRIDOXIN)

Bruges til nerver og proteinomsætning. Findes i indvolde, kød, fisk, banan, kartofler, brød og gryn. Mangel kan føre til kramper, blodmangel og forandringer i huden.

B7 (BIOTIN)

Bruges til cellernes forbrænding. Findes i lever, æggeblomme, havregrød, kød, fisk og æg. Mangel kan ikke forekomme, da tilstrækkelige mængder normalt dannes af tarmbakterierne.

B9 (FOLSYRE, FOLAT)

B9 bruges til cellernes energi, blodet. Findes i grønne bladgrøntsager, indmad, tørgær, brændenælder, appelsin og blomkål. Husk at vitaminet ødelægges let ved kogning. Mangel kan føre til blodmangel og graviditetsproblemer.

FOLSYRE: Gravide og kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage tilskud med B9 (folsyre). Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud af folsyre på 400 mikrogram dagligt fra graviditeten overvejes og de første 12 uger af graviditeten. 

B12 (COBALAMIN)

Bruges til blodet, nerverne og hukommelsen. Findes i lever, rogn, skaldyr, kød og fisk. Mangel kan føre til blodmangel. Personer der undgår animalske produkter (kød, fjerkræ, fisk, mejeriprodukter og æg),anbefales at tage tilskud med B12. 

Vitamin C (Ascorbinsyre)

Bruges til bindevæv, sårheling, ny energi til cellerne. Antioxidant som beskytter kroppens celler mod de frie radikaler (giftige ting). Findes i kiwi, citron, appelsin, broccoli, blomkål, hvidkål, paprika, tomat og kartofler. Mangel på vitamin C kan føre til blødninger i tandkødet, dårlig sårheling og skørbug.

Vitamin D

Bruges til knogledannelse, skellettet, tænder, cellerne. Findes i ål, sardiner i olie, makrel, laks, sild, margarine, lever, tun, æggeblomme, D-vitamin berigede mejeriprodukter. Dannes naturligt i huden af solens UVB-stråler. Mangel kan føre til misdannelser af skelettet hos børn (engelsk syge),bløde knogler hos voksne (osteomalaci).

Husk at 10-15 min. dagligt i solen om sommeren er nok til at opbygge kroppens D-vitaminlager. Om vinteren kan du vedligeholde niveauet ved at spise fed fisk eller tage kosttilskud.

Vitamin E

Bruges til dannelse af antioxidant, der beskytter kroppens celler og væv mod frie radikaler. Findes i solsikkeolie, rapsolie, margarine, æg, læks, nødder og sesamfrø. Mangel på vitamin E forekommer kun meget sjældent. 

Vitamin F

Flerumættede essentielle fedtsyrer (tidligere kaldet vitamin F). Består bl.a. af linolsyre og linolensyre, som tilhører en gruppe vigtige næringsstoffer. Bruges til dannelse af kroppens væv og cellemembraner. Findes i majsolie, solsikkeolie, laks og nødder. Mangel kan føre til indlæringsproblemer, hukommelsestab, hårtab og eksem.

MINERALER 

Mineraler er stoffer, der hjælper vitaminer med at fungere i kroppen. Forskellen på vitaminer og mineraler er, at mineralerne kommer fra jorden, mens vitaminerne dannes af de planter og dyr, vi spiser. Der findes mange slags mineraler, og kroppen har ikke brug for dem alle sammen, men nogle af dem skal du sørge for at få, så kroppen kan fungere optimalt. 

Hos raske mennesker er de vigtigste mineraler:

Fosfor

Bruges til energiomsætning i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler. Findes i mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grøntsager. Mangel kan føre til muskelsvaghed.

Calcium

Bruges til at styrke knoglevævet. Har desuden stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.

Calcium findes i mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grøntsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål. Mangel kan føre til nervøsitet, depression, hovedpine, irritabilitet, søvnløshed og knogleskørhed.

Jern

Bruges til at sørge for at ilten transporteres rundt i kroppen. Findes i kornprodukter, kød (bl.a. lever),frugt og grønt (bl.a. broccoli). Mangel kan føre til blodmangel, knogle, - og muskelsvaghed.

Jod

Bruges til dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte. Findes i stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager. Mangel på jod kan føre til Struma (sygdom, hvor skjoldbruskirtlen hæver op).

Zink

Zink indgår i en lang række enzymer, som har betydning for omsætningen af protein, fedt og kulhydrat. Zink findes i alle vores celler, og har stor betydning for b.la. vækst, reproduktion og immunfunktion.

Kroppen har lettest ved at optage zink fra animalske fødevarer som kød, fisk og skaldyr og mejeriprodukter som mælk og ost. Derudover har østers, indmad, valnødder, dadler, frø og fuldkornsprodukter et naturligt højt indhold af zink.

Selen

Selen findes i alt vævet i kroppen og virke som en antioxidant, der beskytter din krops celler. Selen er nødvendigt for et velfungerende immunforsvar og hjælper mod inflammation. Selen findes bl.a. i fisk, skaldyr, æg, kød, indmad, ost, mælk, nødder, korn og grøntsager.

Kilder: www.livsmedelsverket.se , www.ne.se, Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen.  

Måske du også kan li'