Ovnindstillinger: Varmluft eller almindelig ovn?

Har du undret dig over, hvad forskellen er på varmluft og almindelig ovnvarme? Herunder kan du læse om forskellen samt få gode tips til at undgå klassiske bagefejl.

Ovnindstillinger: Varmluft eller almindelig ovn?
April 26, 2021 af redaktionenFoto: Niels Henrik Dam

Er det lige meget, om man bager rugbrød, boller og kage ved varmluft eller almindelig ovnvarme? Nej, det er det faktisk ikke. Læs med her!

Skal jeg bruge Varmluft eller almindelig ovn?

Ovne har mange indstillinger, men dem vi oftest bruger og er i tvivl om, er varmluft og almindelig ovn – også kaldet over- og undervarme. Måske har du aldrig tænkt nærmere over, om du bruger det ene eller det andet og haft fine resultater med begge, men det kan faktisk betyde en del for, om dit bagværk får den korrekte tilberedning. 

Helt overordnet set er varmluft det sikre valg, og det er også det, du skal vælge, hvis du skal have mere end én plade i ovnen ad gangen. Ved varmluft cirkulerer varmen nemlig rundt i hele ovnen og fordeler varmen jævnt, hvorimod varmen stiger opad ved almindelig ovn, så den øverste plade får mere varme end den nederste.

Der er dog mange faktorer, du skal have i mente, hvis du vil sikre dig, at du har valgt den rigtige ovnindstilling. Ovnens indstilling kan nemlig have betydning for resultatet af dit bagværk eller din madret. 

Fordelene ved almindelig ovn

Almindelig ovn er det, vi også kender som over- og undervarme, og det er den helt traditionelle ovnindstilling fra tiden før varmluft. Med over- og undervarme kommer varmen fra bunden og toppen af ovnen, men ovnen bliver varmere i toppen, da varme søger opad. 

Den almindelige ovnvarme er god til madlavning, hvor det er vigtigt, at varmen kommer både oppefra og nedefra. Det kan f.eks. være til bagning af brød med en blød og saftig krumme eller ved tilberedning af en steg. Hvis du bager rugbrød, kan du med fordel bruge over- og undervarme fremfor varmluft. Med varmluft risikerer du nemt at brøddet bliver lidt for tørt indeni, da luften udtørrer det.

Småkager og andre søde sager med højt sukkerindhold bliver bedst med over- og undervarme. Du kan sagtens bage gode småkager med varmluft, men de bliver sprødere og holder sprødheden længere, hvis du bager med over- og undervarme. Det samme gælder for pizza og tærte, der får en ekstra sprød bund, når de bages ved høj temperatur i almindelig ovn.

I nogle ovne vil du også kunne finde en indstilling, der kombinerer varmluft og over- og undervarme, som kan give den gode kombination af ensartet tilberedning og sprøde overflader.

TIP: Hvis du meget gerne vil have flere plader i ovnen, mens du bruger over- og undervarme, så husk at bytte rundt på pladerne undervejs.

Fordelene ved varmluft

Du har måske allerede lagt mærke til, at ovnen lyder anderledes, når du tænder den på varmluft. Den larmer lidt mere. Larmen kommer fra den lille viftelignende ventilator, du kan se dreje rundt bagerst i ovnen. Denne ventilator sørger for, at den varme luft  spredes rundt i hele ovnen, så maden får samme varme, uanset hvor den står.

Som vi allerede har været inde på, er fordelen ved varmluft, at varmen cirkuleres rundt i ovnen, så det hele får lige meget varme. Dermed kan du have flere plader i ovnen på én gang, så du både sparer tid og energi.

For det perfekte resultat med varmluft, bør du fordele maden på bagepladerne nogenlunde ensartet. Det giver bedre cirkulation for den varme luft og dermed mere ensartet tilberedning – både indeni og udenpå. Hvis du f.eks. bager boller, så læg dem i lige rækker fremfor at placere dem tilfældigt.

TIP: Selvom varmluft fungerer godt til flere plader, må de ikke stå for tæt, da det forhindrer den varme luft i at cirkulere.

Omregning af grader

Hvis du gerne vil bage med varmluft til en opskrift, der er angivet med almindelig ovn, kan du sagtens det. Så skal du bare huske at justere temperaturen. Ved bagning med almindelig ovn skal ovnen stå på højere temperaturer end ved bagning ved varmluft, fordi varmen spredes bedre ved varmluft. 

Hvis opskriften siger 200° ved almindelig ovn, skal du skrue ned til 180° ved varmluft. Når temperaturerne er lavere, er der ikke lige så stor forskel på varmegraderne. Her er en tabel, du kan bruge til at omregne graderne i ovnen:

Hurtige huskeregler

 
  • Skal du have mere end én plade i ovnen ad gangen, så vælg varmluft.
  • Skal du have en sprød skorpe, f.eks. på pizza- eller tærtebund eller sprøde småkager, så vælg almindelig ovn.
  • Kig på opskriften. Tjek om der i opskriften står, at du skal bruge varmluft eller almindelig ovn. Er der ikke angivet noget, betyder det typisk, at du skal bruge almindelig ovn.

Brug ovnen rigtigt

Har du problemer med, at brød og kager bliver skæve, tørre, ubagte, og bebrejder du ovnen for at bage dårligt? Vi har samlet et par af de typiske bage-problematikker og et par nemme løsninger.

Bliver dine kager og boller flade og tørre?

Dette sker ofte, hvis du bager ved for lav temperatur, fordi bagværket kommer til at stå for længe i ovnen, før det er færdigt. Her kan du med fordel hæve temperaturen lidt, men pas også på, at bagværket ikke bliver for mørkt udenpå, før det er tilberedt indeni.

Bliver dine boller og kager skæve, når de bages ved varmluft?

Oplever du, at dine ellers så flotte, runde boller er helt skæve, når de kommer ud af ovnen? Så er det nok, fordi de ikke har fået den rette hævetid, inden de kom ind i den varme luft. Hvis dejen ikke er færdighævet, når du sætter den i ovnen, vil den fortsætte med at hæve under bagningen. Hvis du samtidig bager med varmluft, kan den cirkulerende luft simpelthen blæse bagværket skævt. Det kan derfor være en god ide at give bagværket lidt ekstra hævetid, inden det skal i ovnen, hvis du bager ved varmluft.

Er dit bagværk for lyst?

Er dit bagværk færdigbagt indeni, men stadig meget lyst udenpå, skyldes det, at ovnen har haft en for lav temperatur. Ved en lav temperatur og længere bagetid, vil bagværket nå at blive færdigbagt, før det får en sprød og gylden farve udenpå. Det kan du løse ved at hæve temperaturen lidt.

Den lyse farve kan også skyldes, at du har brugt den forkerte bageplade til den form, du bager i. Lyse metalforme og skåle af glas og porcelæn bør stilles på en bageplade fremfor en bagerist. Lyse forme afgiver mindre varme end mørke forme, og du kan derfor opleve, at bagværket får en lysere overflade. Her kan det betale sig at bruge en bageplade fremfor en bagerist, da bagepladen afgiver mere varme til ydersiden af bagværket, end risten gør. Det kan dermed hjælpe på farven, hvis du bager i lyse metalforme, glas eller porcelæn. 

Bliver dit bagværk mørkt i bunden?

Det skyldes som regel, at bagepladen har stået for lavt i ovnen, og at bagværket dermed ikke har fået nok overvarme. Det kan du komme omkring ved at placere pladen højere oppe.

Derudover kan det skyldes, at du har brugt en forkert form i kombination med en forkert bageplade. Bruger du en mørk metalform, er det vigtigt, at den står på en bagerist, da bagepladen kan give for meget undervarme. Mørke forme afgiver nemlig allerede ekstra varme til bagværkets overflade, der gør det mørkere. Kombinationen af den mørke forms varme og varmen fra bagepladen, kan dermed resultere i meget mørkt, sort eller brændt overflade på bagværket.

Bager din ovn ujævnt ved varmluft?

Det vil ofte skyldes, at maden er placeret for tæt eller ujævnt. Placer f.eks. dine boller på lige rækker, så den varme luft nemt kan strømme igennem. Bager du  brød som flutes eller kager i rektangulære kageforme, skal du placere enderne mod ovnens bagvæg og låge for at opnå den mest jævne bagning.

Ujævn bagning kan også skyldes, at bagepladerne er sat på de forkerte ribber i ovnen. Det vil især være tilfældet, hvis du har mere end én plade i ad gangen. Her er det vigtigt, at de ikke står for tæt, da det gør det sværere for den varme luft at cirkulere.

TIP: Du kan finde de anbefalede ribbeplaceringer i ovnens brugsanvisning.

Bager du noget i et dybt fad med høje kanter, har luften svært ved at cirkulere omkring maden, fordi kanterne skaber læ. Det samme kan ske, hvis du bruger for stort et stykke bagepapir, der blæser op langs siderne. Sørg derfor for, at luften kan cirkulere uden problemer, når du bager ved varmluft.

Måske du også kan li'