Flæskesteg på grill: Sådan gør du

Flæskesteg på grill: Sådan gør du

6. oktober 2022 af .
Foto: Aller Media

Vil du spare på elforbruget omkring juletid, eller kunne du bare godt tænke dig at tilberede flæskesteg på grillen, fordi den smager skønt? Så får du her den ultimative guide til flæskesteg på grill!

TILBEREDNING AF FLÆSKESTEG PÅ GRILL

Der er flere grunde til at tilberede flæskesteg på grill. For det første giver grillen en dejlig smag af, ja, grill, og for det andet kan du spare en masse ovnenergi ved at tænde op for grillen. En flæskesteg er stor og kræver derfor lang tilberedningstid, og derfor er den en af de helt store energislugere, når julemiddagen skal forberedes. Men hvordan tilbereder du den bedste flæskesteg på grill? Vi giver dig vores bedste råd herunder.

Kulgrill eller gasgrill?

Du kan tilberede flæskesteg på både kul- og gasgrill, men de fleste foretrækker at tilberede flæskesteg over kul. Det er der flere grunde til. For det første sparer du på gassen ved at udelukke gasgrillen. Så langt så godt. For det andet kan du, hvis du stiller en foliebakke under flæskestegen, samle den smagfulde saft, som flæskestegen udleder under tilberedning, som kan bruges til den fede julesovs. Og hvem vil undvære dét? 

Fordelen ved at bruge en gasgrill til at lave flæskesteg på grill er til gengæld, at du selv kan bestemme, hvor varm grillen skal være. Her anbefaler vi en grilltemperatur på 150-160°, mens det er svært at få en kulgrill under 200°. 

Indirekte eller direkte varme?

En flæskesteg bør tilberede ved indirekte varme, så den ikke bliver tør og overtilberedt, hvad end du tilbereder flæskesteg på gas- eller kulgrill. Tilbereder du på kulgrill, og er dine svær ikke blevet sprøde, kan du dog slutte af med at give flæskesværene en tur ved direkte varme ved at samle kullene på midten og vende sværene nedad. 

Brug med fordel et rotisseri

Med et rotisserie kan du opnå den mest jævne tilberedning, når du steger flæskesteg på grill. Et rotisserie er et langt grillspyd til grillen, som du stikker igennem hele flæskestegen fra ende til anden. Når flæskestegen tilbereder ved rotisserie, skal du selv huske at rotere grillspyddet nu og da, så varmen fordeles jævnt i flæskestegen. Har du et rotisserie, er det helt sikkert den foretrukne måde at tilberede flæskesteg på grill på.

Husk, sværene skal være lige høje!

Ja, sværene på din flæskesteg skal for alt i verden være lige, hvis du vil nå i mål med sprøde svær, når du laver flæskesteg på grill. Og med lige mener vi lige høje, for stikker nogle af sværene højere op end andre, er de næsten umulige at få sprøde. Er din flæskesteg derfor ujævn, skal du i gang med førstehjælpen og lægge stykker eller kugler af stanniol under stegen, så du udjævner den ulige højdefordeling. 

Kernetemperatur på flæskesteg på grill

Kernetemperaturen på din flæskesteg afhænger af, hvordan du foretrækker tilberedningen. Nogle foretrækker en saftig flæskesteg, mens andre foretrækker en gennemstegt steg, der smuldrer mere fra hinanden. Er du mest til det første, skal du gå efter en kernetemperatur på 65°, men ønsker du stegen gennemstegt flæskesteg på grill, nærmer vi os de 75°. Husk et stegetermometer – ellers bliver det en ganske svær opgave at ramme!

Bliver sværene ikke sprøde? 

Det kan være lidt af en kunst det dér med at opnå sprøde svær, uanset om vi tilbereder flæskesteg i ovnen eller flæskesteg på grill. Hvis du ikke lykkes med det under normal tilberedning, får du her vores bedste tips:

  • På kulgrill: Saml kullene fra siderne til midten for at skabe direkte varme, og vend så flæskestegen rundt, så sværene vender ned mod kullene.
  • På gasgrill: Fyr helt op til makstemperatur på samme måde, som når du i ovnen tænder for grill-indstillingen.

TRIN FOR TRIN: FLÆSKESTEG PÅ GRILL

  1. Er din flæskestegs svær forridsede, så tjek efter, om de er skåret hele vejen igennem og ned til kødet. Er de ikke forridsede, så sørg for selv at skære så dybt, at du kommer ned til kødet.
  2. Gnid godt med salt mellem alle sværene, og placer laurbærblade i rillerne. Smør sværene godt ind i flydende margarine, så saltet hægter sig fast på sværene. Krydr hele stegen godt med salt og peber.
  3. Smør risten ind i olie, inden du kommer din flæskesteg på grillen, så stegen ikke brænder fast.
  4. Tilbereder du flæskestegen på kulgrill, husk da at anbringe en foliebakke i midten under risten. På den måde kan du samle saft til sovs. Tilbereder du på rotisserie, husk da at rotere undervejs.
  5. Sæt/luk låget på grillen, og hold øje med stegetemperaturen undervejs. Når en kernetemperatur på mellem 65-75° (afhængig af præference) er nået, er flæskestegen færdigtilberedt.
  6. Er sværene ikke blevet sprøde, læs da ovenfor, hvor vi giver dig tips til, hvordan du kommer i mål med sprøde svær. 

Tip: Vil du eksperimentere lidt med smagen af den traditionelle flæskesteg, kan du prøve at komme lidt røgtræ/smuld ned til kullet for at give stegen en mere røget smag. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar