Få tips til rengøring af ovn

Rengøring af ovn

7. februar 2021 af .
Foto: dreamstime

En ovn bliver hurtigt beskidt, så det er godt at kende til nemme og fikse husmoderråd, så den nemt kan blive ren igen!

Hvis du bruger din ovn ofte, så ved du, hvor hurtigt den bliver svinet til af stænk fra bl.a. saftigt kød, olierede grøntsager og smeltet ost.

Der findes et hav af løsninger, men for at gøre det hele lidt nemmere, har vi samlet de bedste og nemmeste her. Vær dog opmærksom på, om din ovn er selvrensende. Hvis den har pyrolyse, katalyse eller damp, kan den indstilles til selvrens – det kan du finde ud af i ovnens brugsanvisning.

Har din ovn ikke en selvrensende funktion, kan du ty til en af disse 5 smarte rengøringstricks:

5 nemme rengøringsmetoder til din ovn

Rengør kun de af ovnens overflader, der har glat emalje – ovnens ru overflader tåler typisk ikke samme behandling. Er du i tvivl, så kig i brugsanvisningen.

Ovnrens 

De fleste kender til almindelig ovnrens, som oftest kommer på spray. Gør ovnen rent som anvist på emballagen. Som regel skal midlet sprayes i en kold ovn, sidde på i 5-10 minutter og derefter fjernes. Vær opmærksom på, at ovnrens ofte er fyldt med kemikalier, så hvis du ønsker en mere miljøvenlig rengøring af din ovn, kan du prøve en af de følgende metoder.


Brun sæbe

Smør ovnens overflader og plader ind i fast brun sæbe, tænd ovnen på 100°, og sluk den, når sæben begynder at boble. Fjern sæben med vand, når ovnen er til at røre. Pladerne kan også pakkes ind i husholdningsfilm, når de er smurt ind i sæbe, og efterlades natten over – herefter kan sæbe og snavs fjernes med vand og evt. en skuresvamp. Brug gerne rengøringshandsker, da brun sæbe er basisk og hård mod huden.

Natron

Bland en bøtte natron med ½ dl vand, smør ovnen ind i blandingen, og lad det sidde natten over. Fjern blandingen med vand og evt. en skuresvamp.

Hjortetaksalt

Strø lidt hjortetaksalt ud i bunden af ovnen og hæld en smule vand over. Tænd derefter ovnen på 100° et øjeblik. Fjern saltet med vand og evt. en skuresvamp.

Citron

Hæld vand og presset citronsaft fra 2 citroner i en dyb bageplade, sæt den i ovnen, og tænd den på 50°. Lad blandingen dampe fedt og snavs løst i 1-2 timer. Citron fjerner nemlig fedt og dårlig lugt og er samtidig antibakteriel. 


OBS! Brug IKKE salmiakspiritus til at rense din ovn! Det ødelægger termostaten i ovnen og kan være sundhedsskadeligt for dig og din hustand. Kemikaliet er blevet anbefalet af et udenlandsk medie for nogle år tilbage, men dansk salmiakspiritus er ofte mere koncentreret, og derfor er dampene stærkere. 

Rens af bageplader og -rist

Pladerne kan sagtens tåle samme rengøring som selve ovnen, men de kan også tåle opvaskemaskine, hvis de kan være der. 

Rens af glaslåge

Glaslågen kan ikke tåle lige så meget som selve ovnen. Brug aldrig ridsende rengøringsmidler som f.eks. skuremiddel. Nøjes i stedet for med at bruge almindeligt opvaskemiddel.

Er det ikke nok, kan du  lægger en våd klud med opvaskemiddel på ovnruden, og efter en halv times tid, skraber du den ren med en barberbladskraber. Tør efter med en fugtig klud. Barberbladet skal være helt skarpt og må ikke have hakker. Undgå barberblade på ovnglas med dekoration.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar