Har du kun plads til én and i ovnen?

For mange hører andesteg julen til, og med mange mennesker rundt om bordet, er det ofte nødvendigt med mere end én and. Her får du tips og tricks til, hvordan du steger ænderne, hvis du kun har plads til én and i ovnen ad gangen.

Har du kun plads til én and i ovnen?
October 31, 2021 af Marianne Kastberg og redaktionenFoto: Betina Hastoft

Julen er traditionernes tid, og vi skal helst have vores and, flæskesteg eller gås, som vi plejer. Hvis I er mange mennesker, og menuen står på andesteg, kan det dog være svært at få plads til begge ænder i ovnen på én gang. Der er flere ting, du kan gøre for at få ænderne færdigstegt og klar til juleaften.

Sådan intervalsteger du andesteg

Du kan f.eks. intervalstege ænderne i ovnen. Ved intervalstegning steger du kødet lidt ad gangen. Det vil sige, at det skiftevis steges i ovnen og hviler på køkkenbordet. På den måde når kødet at trække, så varmen spreder sig jævnt, og du får en ensartet rosa steg. Det gælder ikke kun for andestegen – du kan bruge samme metode med kylling, svinekød og oksekød.

Gør ænderne klar, som du normalt ville gøre det – du kan f.eks. bruge denne opskrift på klassisk julemiddag med andesteg. Steg ænderne skiftevis i ovnen, så den ene and hviler på køkkenbordet, når den anden er i ovnen. Lad dem skiftevis være 1 time inde og 1 time ude af ovnen. Stegen skal ikke pakkes ind, når den hviler ude. Vær opmærksom på, at stegetiden er kortere ved intervalstegning, beregn ca. 30 minutter pr. kilo – hvis du bruger stegetermometer, skal andens kernetemperatur være 75°. Ovnens temperatur skal være den samme, som du normalt ville stille den på – den skal ikke være lav som ved langtidsstegning.

Se også: Kernetemperatur - hvilken temperatur skal kødet have?

Når ænderne er færdige, har de godt af at hvile et par minutter, før du skærer dem ud. Nu har du to møre ænder, du kan servere for dine juleglade gæster.

Sådan steger du andestegen dagen før

Den anden løsning er at stege den ene af ænderne dagen i forvejen. Det er i øvrigt meget nemmere at skære en kold and ud end en, der er helt varm. Hvis du steger anden dagen før, så giv den 20 minutter mindre, end du ellers ville gøre.

På dagen skærer du den kolde and ud og fordeler stykkerne i en bradepande sammen med æble- og sveskefyldet med skindsiden opad. Pensl anden med smeltet smør, og varm dem ved 200° i ca. 20 minutter. Så er der serveret!

Sådan parterer du en and

En and skæres ud som alle andre fjernkræ – deres anatomi er nemlig helt ens. Herunder kan du se, hvordan en and skæres ud.


Måske du også kan li'