Må jeg genopvarme maden flere gange?

Ja, du må gerne genopvarme maden flere gange. Det er en myte, at du kun må genopvarme maden én gang.

Må jeg genopvarme maden flere gange?
October 9, 2020 af redaktionenFoto: Stine Christiansen

Du må gerne genopvarme gryderetten, suppen eller saucen mere end én gang. Det vigtigste er, at du sørger for at opvarme retten til minimum 75 grader, så eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier bliver dræbt. Det er også vigtigt, at du rører rundt i maden, mens du varmer den op. Herved sikrer du dig, at hele retten bliver varmet op.

Sådan nedkøler du maden rigtigt

Hvis du vil gemme rester, er det vigtigt, at maden hurtigt bliver kølet ned, så der ikke når at blive dannet bakterier i maden. Temperaturen i dit køleskab skal højst være +5 grader. Hav evt. et termometer liggende i dit køleskab, så du altid kan holde øje med temperaturen.

Gode huskeregler:

  • Kom rester af mad på køl så hurtigt som muligt.
  • Temperaturen i køleskabet må højst være +5 grader.
  • Genopvarm maden til minimum 75 grader.
  • Rør rundt i maden, så varmen fordeles i hele retten.

Maden mister næringsværdi ved genopvarmning

Jo flere gange du genopvarmer en ret, jo fattigere bliver den på næringsstoffer og vitaminer. Både smags- og konsistensmæssigt kan maden også lide under gentagne opvarmninger, så alt efter hvilke råvarer der indgår i retten, er max 2-3 genopvarmninger at anbefale. I stedet kan du vælge at fryse maden ned i passende portioner — på den måde undgår du madspild, og du har noget lækkert i fryseren til en anden god dag.

SE OGSÅ: Fryseegnede retter

Må jeg genopvarme spinat og persille?

Det er en myte, at du ikke må genopvarme spinat og persille. Hvis krydderurterne (der er blevet grundigt skyllet) har været tilsat fra starten, og er kogt med under tilberedningen, er de jordbakterier, der evt. måtte være på de rå planter, blevet dræbt under opvarmning. Så du kan sagtens genopvarme saucen eller retten, såfremt den er nedkølet korrekt.

Er krydderurterne blevet drysset på den færdige ret, skal du huske at varme retten godt igennem, før du køler den ned til næste dag.

Opvarmning af frosne bær

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle frosne bær koges op i 1 minut, før de bruges i kager, desserter, smoothies osv. Dette for at undgå evt. smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus (roskildesyge). Friske bær skal ikke koges, men blot skylles grundigt.

Måske du også kan li'