DER ER MUG I MADEN – HVAD GØR JEG?
Du ved måske nok, at skimmelost – f.eks. roquefort, stilton og gorgonzola – ikke skal smides ud, fordi osten er muggen. Skimmelost er, tværtimod, en ost, hvor vi ikke lader os afskrække af mikroorganismerne, som forårsager mug. Faktisk tilsætter ostemagerne med vilje skimmelsvamp til ostene for at give dem deres karismatiske, stærke smag og bløde konsistens, og de er altså ikke sundhedsskadelige, når svampen forekommer under kontrollerede forhold.
Men hvad så når skimmelsvamp og andre former for mug forekommer i maden på en naturlig måde og under ukontrollerede forhold? Når cremefraichen har været åben lidt for længe, når pestoen begynder at få en pjusket, hvid Einstein-frisure, og når kartoflerne får blå og grønne pletter, som var de blevet tæsket af rødbeden ved siden af? Kan muggen mad stadig spises, eller skal det smides ud øjeblikkeligt? Læs videre, og få svaret!
HVAD ER MUG OG SKIMMELSVAMP?
Mug på mad er svampe, der kan producere det såkaldte ”svampegift”, og skimmelsvamp er en undergruppe hertil. Måske vil det overraske dig, hvor meget vi egentlig omgås med skimmelsvamp, for vidste du, at der flyver skimmelsvampesporer rundt overalt i luften? Skimmelsvampesporerne kommer fra naturen, og er du så uheldig, at de lander på f.eks. dit rugbrød eller dine blommer i skålen, kan de sprede sig og mugne maden.
FARLIGT ELLER UFARLIGT?
De fleste af os vil nok antage, at muggen mad bør smides ud med det samme af hensyn til risiko for sundhedsskade, og det er da også Fødevarestyrelsens generelle råd. Rådet skyldes, at skimmelsvamp og dens gift kan have spredt sig til resten af fødevaren, selvom man skraber den synlige mug væk. Men der findes undtagelser, eftersom du ved nogle fødevarer kan spise udenom muggen.
Hård ost og blød ost
For det første er der stor forskel på, om du finder mug på en blød eller hård ost. Skimmelsvamp lever bedst i fugtige omgivelser, og derfor spreder den sig hurtigere på våde og bløde fødevarer, siden sådanne fødevarer er mere vandholdige. Der er således forskellige regler for udsmidning i forhold til, om du finder mug på en rodfrugt og en parmesanost overfor f.eks. smøreost og blommer. Er der blå områder på din parmesanost, kan du derfor nøjes med at skære disse væk, mens smøreosten skal kasseres ved den mindste smule mug. Det skyldes, at muggen kan have dannet tråde til resten af osten uden, at det kan ses.
Svampe med hvid pels
Finder du en hvid, hårlignende vækst på dine champignoner, er det ikke nødvendigvis mug. Svampe danner nemlig naturligt ”mycelium”, hvilket af udseende kan forveksles med skimmel, men som ifølge Fødevarestyrelsen er ganske ufarligt. Ligesom med parmesanost og rodfrugter kan du blot skære den ”hvide pels” af svampene og tilberede resten i en simrende mørbradgryde.
Blødt frugt og grønt vs. fast frugt og grønt
Det er som regel kun saftige og bløde frugter og grøntsager (f.eks. bær, blommer, tomater),der skal kasseres med det samme. Er de faste (f.eks. æbler, gulerødder),kan du nøjes med at skære det mugne fra, skylle og spise straks efter.
TIPS TIL FOREBYGGELSE af mug
Skal dine fødevarer holde sig friske længst muligt, og vil du forebygge den ubehagelige mug-overraskelse, er temperaturen alfa og omega. Datomærkningen på f.eks. en cremefraiche er sat efter, at den opbevares ved køleskabstemperatur, så hvis du har cremefraichen stående på spisebordet under aftensmåltidet, dannes hurtigere mug. Skimmelsvampesporerne cirkulerer nemlig rundt i luften, og af samme årsag er det vigtigt at bruge en helt ren ske, hver gang den dyppes i køleskabsvarer. Sørg derfor altid for at øse dine fødevarer op i en skål, så du kun har den mængde, som du skal bruge, stående ude.
KAN MUGGEN MAD STADIG SPISES?
Så hvad kan spises, hvis den synlige mug skæres fra, og hvad skal kasseres? Se oversigten herunder.
Kilder: Videnskab.dk / Fødevarestyrelsen.dk / Taenk.dk / Samvirke.dk / Coop.dk
Disse fødevarer skal altid smides ud:
- Franskbrød, rugbrød, boller (kan have spredt sig til hele brødet, selvom du ikke kan se det)
- Nødder, frø og kerner (se særligt efter, om paranødder er mugne i midten, før du bruger dem)
- Frugt og grønt (minus hårde rodfrugter og hårde frugter)
- Flydende ”saucer” som f.eks. pesto, syltetøj, tomatpuré, karrypasta, sennep, mayonnaise m.m.
- Kød, fjerkræ, fisk m.m.
- Mælk, yoghurt, fløde, cremefraiche, smøreost og det, der ligner.
Disse fødevarer kan du stadig spise, hvis du skærer synligt mug fra:
- Champignon og andre svampe
- Hårde oste
- Faste frugter
- Faste grøntsager og rodfrugter