8 ting du ikke må putte i mikroovnen

8 ting du aldrig må komme i mikroovnen

19. maj 2021 af .
Foto: Pernille Enoch

Mikroovnen er genial til at varme eller genopvarme madvarer, men det er ikke alt service, der er lige egnet til en tur i de varme mikrobølger. Her er 8 ting, du aldrig skal putte i mikroovnen.

Mikrobølgeovnen kan bruges til alt fra at genopvarme rester og tilberede færdigretter til at temperere chokolade og lave havregrød. Nu lyder det som om, at man kan putte alt i en mikroovn, men det er ikke helt tilfældet.

Selvom det meste mad egner sig til mikroovnen, er det langt fra alt service, der kan tåle en tur i den lille, effektive mikroovn. Bruger du det forkerte service, risikerer du, at det smelter og afgiver giftige stoffer til maden. Her får du det fulde overblik over, hvad du aldrig må putte i mikroovnen, og hvad du skal bruge i stedet.

8 ting du aldrig må komme i mikroovnen

1. Metal

Metal findes i mange ting. F.eks. dåser med fødevarer såsom majs, kondenseret mælk eller bønner. Dit bestik er også lavet af metal. Ingen af delene må du ikke komme i mikroovnen. Det er ikke så meget for metallets skyld, men metallet kan ødelægge ovnens mikrobølgefunktion. Dette gælder med alle typer af metal, så sæt heller ikke en rist eller andre metalredskaber fra køkkenet i mikroovnen.

2. Plastikemballage

Plastikbægre og -bakker fra madvarer som yoghurt eller kød må heller ikke komme i mikroovnen. Den plastik, som vores mad opbevares i ved køb, er lavet af meget skrøbelig plastik, der ikke egner sig til at blive opvarmet – eller frosset ned for den sags skyld.

3. Husholdningsfilm

Hvis du kommer husholdningsfilm i mikroovnen, vil det smelte. Skal du dække maden mens den varmes, skal du derfor altid bruge mikroovnsfilm. Nogle typer husholdningsfilm kan også bruges i mirkoovnen, og det vil fremgå tydeligt på pakken. Sørg derfor altid for at tjekke, hvad der står på pakken inden brug.


4. Stanniol

Du kan godt bruge meget små stykker stanniol i mikroovnen, men det frarådes, da det kan danne gnister, hvilket kan blive meget farligt. Hvis du bruger det, så sørg for at holde det langt væk fra mikroovnens kanter.

5. Ler og fajance

Har du kopper, skåle og fade af ler eller fajance, skal du ikke sætte dem i mikroovnen. De kan nemlig nemt gå i stykker, fordi de kan have suget fugt, som får lertøjet til at sprænge, når det opvarmes i mikroovnen.

6. Service i melamin

Mange husholdninger har skåle, tallerkener, kopper og lignende lavet af melamin. De populære Margrethe-skåle er f.eks. lavet af melamin, og de er gode til meget, men de duer ikke i mikroovnen. Melamin er nemlig ikke egnet til den kraftige opvarmning, der sker i mikrobølgeovnen.

7. Service i plastik

Når det kommer til plastik, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om det kan tåle mikroovn eller ej. Der findes nemlig masser af skåle og bøtter, som er lavet til at komme i mikroovnen, men der findes også nogle, der ikke er. Hvis plastikken ikke er lavet til mikrobølgeovnen, risikerer du, at det smelter.

8. Papir og pap

Papir og pap er som regel ikke egnet til mikroovnen. Dette gælder også servietter og køkkenrulle, der ikke er beregnet til at være i kontakt med mad og især ikke ved høje temperaturer.


Hvad må gerne komme i mikroovnen?

Det var mange ting, der absolut ikke skal en tur i mikroovnen, men hvad skal man så bruge i stedet? Disse ting, må du gerne bruge i mikroovnen:

  • Service af glas, porcelæn og stentøj.
  • Plastikbakker og plastikposer, der er lavet af PET (polyethylenterephthalat),som er velegnet til mikroovnen. Disse er ofte mærket med PET eller et ettal inde i en trekant.
  • Husholdningsfilm beregnet til mikroovn.
  • Plastbeholdere og -service beregnet til mikroovn. Disse er ofte mærket med PP eller et femtal.
  • Bagepapir

Test om dit service kan tåle mikroovn

Er du i tvivl om, hvorvidt dit service kan tåle en tur i mikroovnen, kan du hurtigt teste det. Sæt servicet i mikroovnen sammen med et glas vand og varm det op i 30 sekunder. Hvis servicet herefter er så varmt, at du ikke kan holde på det, egner det sig ikke til mikroovn.

4 Tips til opvarmning af mad i mikroovn

  1. Opvarmer du blødt eller flydende mad, f.eks. suppe eller en kop kakao, skal du røre rundt undervejs for at fordele varmen.
  2. Når du opvarmer dine madrester, skal du sørge for at fordele maden, gerne så det ligger fladt, så du får en jævn opvarmning.
  3. Skal du tilberede noget, der har en fast skind eller skræl, f.eks. tomater, aubergine eller pølser, kan du prikke huller i maden, før den kommer i mikroovnen. Så undgår du, at det sprænger inde i mikroovnen.
  4. Opvarmer du mad, der sprøjter, kan du lægge et låg henover maden. Sådanne låg fås hos de fleste isenkræmmere.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar