Julens største kaloriebomber

Julen er for de fleste lig med søde sager og fed julemad, og det fører ofte til proppede maver. Her får du et overblik over, hvor mange kalorier der faktisk er i det mad, du indtager i juletiden, og råd til, hvordan din mave kan få det bedre.

Julens største kaloriebomber
October 9, 2019 af redaktionenFoto: Betina Hastoft

Der er ikke noget bedre end al den skønne julemad, der serveres i december. Den eneste lille hage er alle de kalorier, der typisk er i julegodterne. Men hvad indeholder egentlig flest kalorier – klejner, risalamande eller selve julemiddagen? Se julens 10 største kaloriebomber her, og få et par gode råd, til hvad du skal gøre, hvis du er kommet til at spise for meget.

Du kan også se, hvor langt du skal gå for at forbrænde alle kaloriebomberne. Men husk nu, at det kun er jul én gang om året, så det er okay at tage en portion ekstra!

Julens 10 største kaloriebomber

1. Stegt and, ribsgelé, brunede kartofler, sovs m.m.: 1790 kalorier pr. portion.

Forbrænding: Du skal gå cirka 6 timer.

2. Klejner: 621 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 2 timer.

3. Risalamande: 620 kalorier pr. portion

Forbrænding: Du skal gå cirka 2 timer.

4. Julekonfekt (marcipan/nougat): 556 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 1 time og 30 minutter.

5. Vaniljekranse: 502 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 1 time og 30 minutter.

6. Brunkager: 501 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 1 time og 30 minutter.

7. Honninghjerter: 387 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 1 time og 15 minutter.

8. Æbleskiver: 310 kalorier pr. 100 gram

Forbrænding: Du skal gå cirka 1 time.

9. Gløgg: 180 kalorier pr. glas

Forbrænding: Du skal gå cirka 40 minutter.

10. Julebryg: 160 kalorier pr. flaske

Forbrænding: Du skal gå cirka ½ time.

Har du spist for meget?

Men det er bare ikke rigtig jul uden andesteg, den brune sovs, risalamanden, konfekten, den gode gløgg og alle de andre lækkerier, der hører sig til. Et godt råd, du kan bruge under julemiddagen, er at vente 20 minutter før du tager den næste portion. Hjernen registrerer nemlig ikke mætheden før.

De fleste kender fornemmelsen af at have spist en julesmåkage eller en portion and for meget, fordi det hele bare smager for godt til at lade være. Hvis du trods alle de gode intentioner alligevel skulle føle dig en anelse tung efter al den mad, du har spist, er her nogle gode råd til hurtigt at få det lidt bedre:

  • Lav noget moderat fysisk aktivt – gå f.eks. en tur eller tag en ekstra runde omkring juletræet. Bevægelse sætter gang i systemet og hjælper maden lidt på vej.
  • Drik noget vand. Det sætter gang i processen med at omsætte maden.
  • Undgå alkohol – det gør det kun værre. Det samme gælder sodavand.

Så brug juledagene på at gå nogle lange ture, så der er plads til mere af al den gode mad.

Måske du også kan li'