Klassisk julemiddag med andesteg
Endelig er det tid til årets store julemiddag. De helt store overraskelser gemmer sig under træet og ikke i menuen, der jo helst skal være, som den plejer. Velbekomme og glædelig jul!
(9)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Sådan laver du en perfekt andesteg
Årets julemiddag skal helst sidde lige i skabet, men det kan være svært at huske fremgangsmåden, når menuen kun laves én gang om året. Her på siden får du derfor en god grundopskrift på julemiddag med andesteg samt en masse gode tips til tilberedelsen! Nederst på siden finder du en tidsplan over middagen, så du ved, hvornår du skal gå i gang med hvad.
Andesteg i ovn
Andestreg opskrift
Det er slet ikke svært at lave andesteg – det sviner lidt pga. andefedtet, men det er det hele værd, når du sætter tænderne i det møre og smagfulde kød! Her får du vores bedste tips til andestegen:
- Andesteg dagen før: Du kan med fordel stege den om formiddagen eller dagen i forvejen. Steg anden i ovnen, som i opskriften, lad den køle af, og partér den herefter i bryst, lår og vinger. Læg stykkerne i et stort ovnfast fad, dæk fadet til, og sæt det på køl til dagen efter. På selve dagen tager du fadet ud af køleskabet 1 time før du vil varme andestykkerne. Læg små stykker smør på andestykkerne, og lun dem i en 175° varm ovn i ca. 30 minutter.
- Sprød and: Anden fortjener også en gylden og sprød overflade. Måske er du vant til at overhælde andestegen med stegesaft fra bradepanden nogle gange undervejs, men smeltet smør giver et særligt fint resultat, fordi der er mindre væde i sammenlignet med stegesaft. Smørret giver også en dejlig smag.
- And med smag: Tør du udfordre julesmagsløgene en smule? Så hæld saft og fintrevet skal af to usprøjtede appelsiner over andestegen, mens den er i ovnen, så den får en lækker appelsinglasering.
Se også: Klassisk opskrift på gås
Brunede kartofler
Ingen julemiddag uden brunede kartofler! De er heldigvis nemme at lave, hvis dufølger disse råd:
- Spar tid juleaften: Du kan spare tid på dagen ved at koge kartoflerne dagen i forvejen, pille dem og lade dem køle af til næste dag.
- Rør IKKE i sukkeret: Det er fristende at røre i sukkeret, mens det smelter og bliver til gylden karamel på panden – men det lønner sig at lade være! Lad sukkeret smelte langsomt helt af sig selv, så undgår du nemlig, at der dannes hårde sukkerkrystaller. Når smørret tilsættes, skal du stadig ikke røre i karamellen, men blot lade smørret smelte og til sidst hælde kartoflerne over på panden.
- Få karamellen til at hænge fast: Det er et af julens store mysterier. Denne metode virker dog altid: Kog kartoflerne i god tid, pil dem, og lad dem blive helt kolde. Lige inden de skal brunes, overhælder du dem med koldt vand og lader dem dryppe af, før de vendes rundt i karamellen på panden. Hav tålmodighed: De skal stege i karamellen i 15-20 minutter.
Lynsyltet rødkål
Skal det være nemt, kan du selvfølgelig altid ty til den færdigkøbte rødkål, men den her lynsyltede variant smager bare skønt! Vil du spare tid, kan du snitte rødkålen til den syltede rødkål dagen før.
Æble-sveske-kompot
Måske er du vant til at fylde æbler og svesker ind i anden, men du kan også tilberede det separat, hvilket giver en mere fast og frisk kompot, der smager dejligt til den fede andesteg.
TIDSPLAN
Når du skal lave en gammeldags andestreg, kan du forberede dig, så julemiddagen bliver stressfri.
2-3 dage før:
- Tø anden op i køleskabet, hvis du har købt den frossen.
Dagen før:
- Steg anden. Partér den.
- Snit rødkålen, og bland krydderierne.
- Kog kartofler til bruning.
1½ time før gæsterne kommer:
- Lav lynsyltet rødkål.
- Tilbered æble-sveske-kompot.
40 minutter før hovedretten:
- Varm andestegen i ovnen.
- Brun kartofler på panden.
- Kog brun sauce.
10 minutter før hovedretten:
- Lun æble-sveske-kompot og rødkål.