Klassisk julemiddag med andesteg

5. september 2021 af .

Foto: Columbus Leth

Endelig er det tid til årets store julemiddag. De helt store overraskelser gemmer sig under træet og ikke i menuen, der jo helst skal være, som den plejer. Velbekomme og glædelig jul!

Bemærk
Ovntid, and: Ca. 2 timer.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Gnid anden med salt indvendigt og udvendigt. Læg anden på en rist over en bradepande, og steg den i ovnen i 30 minutter. Skru ovnen ned til 175°, og steg anden i yderligere i ca. 90 minutter. Hæld vand over den hvert 20. minut. Tjek, om anden er færdigstegt ved at prikke ved lårene med en skarp kniv. Hvis kødsaften er helt klar, er anden færdigstegt.
Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile et par minutter. Skær den i 8-10 stykker. Hæld stegeskyen fra bradepanden i en skål, skum for fedt, og gem både sky og fedt til saucen. Hvis du steger anden dagen før, så læg andestykkerne i et ovnfast fad, dæk med husholdningsfilm, og sæt fadet på køl. Når andestykkerne skal serveres, behøver du nu blot at varme dem op i en 175° varm ovn i ca. 35 minutter.
Skyl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i både. Pil løgene, og skær dem i tynde både. Bland svesker og rødvin i en skål. Smelt lidt smør i en gryde, og steg æbler og løg. Krydr med timian, salt og peber.
Når æblerne er let møre, men stadig har bid, tilsættes svesker, rødvin og sukker. Varm kompotten godt igennem, og smag evt. til med mere salt og peber. Drys evt. med frisk timian før servering.
Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 15 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem køle let af. Pil skrællen af dem, og opbevar dem på køl, til de skal bruges. Kartoflerne kan sagtens koges og pilles dagen i forvejen.
Smelt sukkeret på en stor pande uden at røre i det – først ved kraftig varme i 2 minutter og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør, og vend forsigtigt rundt i blandingen. Skyl de kogte kartofler med koldt vand, og hæld dem på panden. Lad dem simre i sukkermassen i ca. 10 minutter. Vend rundt i dem flere gange, så sukkermassen fordeler sig jævnt på kartoflerne.
Snit rødkålen helt fint. Varm smørret op i en stor gryde eller på en dyb pande, og tilsæt alle krydderierne. Steg rødkålen i smør og krydderier i 2-3 minutter. Hæld æbleeddike ved, og vend godt rundt.
Skyl appelsinerne, og skær dem i kvarte. Pres lidt af saften fra appelsinstykkerne ud over rødkålen, og læg dem derefter ned i rødkålen. Smag evt. rødkålen til med mere salt, sukker og peber. Varm den godt igennem, og servér den lun.
Smelt sukkeret i en gryde, til det er gyldent – undgå at røre i det. Hæld eddike og portvin i gryden, og lad det koge ind til ca. halvdelen. Tilsæt andefond og stegesky fra andestegen, og varm saucen igennem. Rør fløde i, og lad saucen simre i et par minutter. Tilsæt nogle dråber madkulør, hvis saucen er meget lys.
Læg en varmefast tallerken over gryden, og lad andefedtet smelte på tallerkenen. Rør det smeltede andefedt sammen med hvedemelet i en skål, så du får en sammenhængende melbolle. Pisk melbollen i saucen med et piskeris, så den bliver jævn og blank. Smag saucen til med sukker, salt og peber.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du en perfekt andesteg

Årets julemiddag skal helst sidde lige i skabet, men det kan være svært at huske fremgangsmåden, når menuen kun laves én gang om året. Her på siden får du derfor en god grundopskrift på julemiddag med andesteg samt en masse gode tips til tilberedelsen! Nederst på siden finder du en tidsplan over middagen, så du ved, hvornår du skal gå i gang med hvad.

Andesteg i ovn

Det er slet ikke svært at lave andesteg – det sviner lidt pga. andefedtet, men det er det hele værd, når du sætter tænderne i det møre og smagfulde kød! Her får du vores bedste tips til andestegen:

  • Andesteg dagen før: Du kan med fordel stege den om formiddagen eller dagen i forvejen. Steg anden i ovnen, som i opskriften, lad den køle af, og partér den herefter i bryst, lår og vinger. Læg stykkerne i et stort ovnfast fad, dæk fadet til, og sæt det på køl til dagen efter. På selve dagen tager du fadet ud af køleskabet 1 time før du vil varme andestykkerne. Læg små stykker smør på andestykkerne, og lun dem i en 175° varm ovn i ca. 30 minutter.
  • Sprød and: Anden fortjener også en gylden og sprød overflade. Måske er du vant til at overhælde andestegen med stegesaft fra bradepanden nogle gange undervejs, men smeltet smør giver et særligt fint resultat, fordi der er mindre væde i sammenlignet med stegesaft. Smørret giver også en dejlig smag.
  • And med smag: Tør du udfordre julesmagsløgene en smule? Så hæld saft og fintrevet skal af to usprøjtede appelsiner over andestegen, mens den er i ovnen, så den får en lækker appelsinglasering.

Brunede kartofler


Ingen julemiddag uden brunede kartofler! De er heldigvis nemme at lave, hvis dufølger disse råd:

  • Spar tid juleaften: Du kan spare tid på dagen ved at koge kartoflerne dagen i forvejen, pille dem og lade dem køle af til næste dag.
  • Rør IKKE i sukkeret: Det er fristende at røre i sukkeret, mens det smelter og bliver til gylden karamel på panden – men det lønner sig at lade være! Lad sukkeret smelte langsomt helt af sig selv, så undgår du nemlig, at der dannes hårde sukkerkrystaller. Når smørret tilsættes, skal du stadig ikke røre i karamellen, men blot lade smørret smelte og til sidst hælde kartoflerne over på panden.
  • Få karamellen til at hænge fast: Det er et af julens store mysterier. Denne metode virker dog altid: Kog kartoflerne i god tid, pil dem, og lad dem blive helt kolde. Lige inden de skal brunes, overhælder du dem med koldt vand og lader dem dryppe af, før de vendes rundt i karamellen på panden. Hav tålmodighed: De skal stege i karamellen i 15-20 minutter.

Lynsyltet rødkål

Skal det være nemt, kan du selvfølgelig altid ty til den færdigkøbte rødkål, men den her lynsyltede variant smager bare skønt! Vil du spare tid, kan du snitte rødkålen til den syltede rødkål dagen før.

Æble-sveske-kompot

Måske er du vant til at fylde æbler og svesker ind i anden, men du kan også tilberede det separat, hvilket giver en mere fast og frisk kompot, der smager dejligt til den fede andesteg.

TIDSPLAN

2-3 dage før:

  • Tø anden op i køleskabet, hvis du har købt den frossen.

Dagen før:

  • Steg anden. Partér den.
  • Snit rødkålen, og bland krydderierne.
  • Kog kartofler til bruning.

1½ time før gæsterne kommer:

  • Lav lynsyltet rødkål.
  • Tilbered æble-sveske-kompot.

40 minutter før hovedretten:

  • Varm andestegen i ovnen.
  • Brun kartofler på panden.
  • Kog brun sauce.

10 minutter før hovedretten:

  • Lun æble-sveske-kompot og rødkål.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar