En småkage skal helst være sprød og knasende — det gælder både vaniljekranse, pebernødder og brunkager. Hvis du vil være i god tid med julesmåkagerne, men stadig servere dem sprøde og lækre til jul, er der en række tips og tricks, du kan gøre brug af. Se også alle tipsene i videoen nederst på siden.
Frys ubagt dej
Du kan f.eks. spare tid i juledagene ved at fryse en ubagt omgang småkagedej ned. Lav småkagedejen færdig, og rul den stramt sammen i husholdningsfilm. Frys den ned, og tag den op igen, når de skal bruges. Så er dejen klar til at blive skåret i tynde skiver og bagt lige inden, småkagerne skal spises.
Ovnens indstilling
Når du bager småkagerne, er det en god idé at bruge almindelig ovnvarme. Med varmluft risikerer du, at sukkeret i småkagerne ikke karamelliserer på samme måde, og det er netop karamelliseringen, der sikrer sprødheden.
Danske julesmåkager
Vidste du, at både klejner, brunkager, jødekager, pebernødder, vaniljekranse og specier er danske småkager? Klejnen er den ældste og derefter kommer pebernødderne.
Bevar sprødheden
Det er vigtigt, at du tager de bagte småkager af bagepladen, lige når de kommer ud af ovnen, og lader dem køle helt af på en rist. Læg småkagerne i en lufttæt kagedåse. Læg evt. et stykke alufolie eller bagepapir mellem kagedåsen og låget, hvis du er i tvivl, om det slutter helt tæt. Hvis der er fyld i eller glasur på småkagerne, bør du lægge et stykke bage- eller pergamentpapir mellem lagene.
Du kan også lægge en sukkerknald eller en skive brød ned i kagendåsen — begge dele vil suge væske til sig, så hvis småkagerne afgiver lidt væske, er det ikke dem, der bliver fugtige og bløde.
Er skaden sket?
Er småkagerne blevet bløde, kan du varme dem i ovnen ved 175° i få minutter, så bliver de sprøde igen.