Vandmelon

Vandmelon

Om sommeren bugner butikkerne af store og flotte vandmeloner. De smager sødt og saftigt, som de er skabt fra naturens hånd, og de runde frugter er super anvendelige i både det søde og det salte køkken. Gå efter vandmeloner, der virker tunge og lyder hule, når du banker på dem.

Sommer er lig med højsæson for meloner. Det meget store vandindhold på op til 92 % gør dem til en læskende fødevare, og tilmed er smagen sød og mild, hvad enten du vælger vand- eller sukkermeloner. Det er de to hovedgrupper, som meloner ernæringsmæssigt inddeles i. Sukkermeloner som galia-, honning- og cantaloupmelon har kernehuset i midten, mens vandmelonens kerner sidder i frugtkødet, hvis de ikke er stenfri.

Vandmelonen hører til i græskarfamilien, men er med sit bløde og søde frugtkød familiens sarte prinsesse. Vandmelonen er også det mest vandholdige familiemedlem. Men i saften gemmer der sig også særdeles gode vitaminer og antioxidanter, som vores krop kan udnytte på forskellige måder. 

Facts om vandmelon


  • Vandmelon har et meget lavt kalorieindhold på kun 34 kcal pr. 100 gram.
  • En vandmelon består primært af vand, faktisk helt op til 92 %. 
  • Vandmelon har et højt indhold af antioxidanten Lycopen, som formodes at kunne nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og forskellige kræftformer.
  • Halvdelen af de meloner, der sælges i Danmark, er vandmeloner.


Sådan tjekker du om en vandmelon er moden 

Gå efter vandmeloner, der virker tunge og lyder hule, når du banker på dem. En tilpas moden og smagfuld melon skal være en anelse blød i skallen, og ved stilken skal den dufte friskt af melon.

Sådan opbevarer du vandmelon 

Vandmelon kan opbevares ved stuetemperatur. Har du taget hul på den, bør den komme på køl. Pak melonen ind i husholdningsfilm, da den afgiver smag til andre madvarer. Kernerne kan fjernes, men de er meget nærende og kan sagtens synkes. En vandmelon kan cirka holde sig 1-2 uger på køl. 

Du kan også fryse vandmelon. Skær melon i små stykker, fjern skræl og kerner, og læg stykkerne i en frysepose.

Sæson for vandmelon 

Vandmelon er i de danske butikker fra april-oktober. De dyrkes hovedsageligt i Afrika. 

Det kan du bruge vandmelon til 

• Skær tern af den flotte vandmelon og frys dem til isterninger til drinks og smoothies. 

• Lav salsa til kød og fisk af små tern melon og bland med lidt hakket hvidløg, chili, ingefær og fintsnittede forårsløg.

• Brug melonen på grød og syrnet mejeriprodukt eller vendt i en salat med mynte, feta, rødløg og citron.  

• Server som dessert med friske bær, friskhakket mynte og skyr eller råcreme. 

• Blend vandmelon til en farverig kold suppe, og server med kugler af vaniljeis til dessert.


Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar