Stikkelsbær

De syrligt søde stikkelsbær er et alsidigt bekendtskab, som kan indgå i både desserter og hovedretter.

Stikkelsbær

De syrlige stikkelsbær får ikke altid den opmærksomhed i det danske køkken, som de fortjener. De spændstige bær kan nemlig være en smule afskrækkende i den umodne, grønne udgave, men faktisk er de et alsidigt bekendtskab, som fungerer i en lang række retter i både grøn, gul og rød version.

I det søde køkken kommer stikkelsbærrene for eksempel til deres ret i en stikkelsbærfromage eller som et friskt pust i en trifli eller pavlova, men de lækre bær er også gode til at give salte retter med for eksempel ost, fisk eller and et syrligt sødt tvist.

Vi har samlet en række lækre opskrifter med stikkelsbær, som uden tvivl vil gøre, at du får øjnene op for de danske bær.


Opskrifter med stikkelsbær

Måske er dine erfaringer med stikkelsbær ikke de bedste. Har du selv været på stikkelsbærjagt, så ved du, at det ikke er for sjov, at bærrene bærer netop dét navn.

De tornede grene afskrækker nemlig mange fra at plukke løs, og selv hvis du har tilkæmpet dig en håndfuld stikkelsbær uden for mange rifter, så kan oplevelsen alligevel ende med at blive en sur affære, hvis du spiser de grønne stikkelsbær direkte fra busken.

Stikkelsbær er modne i juni-juli - men kan spises både grønne, gule og røde

De umodne stikkelsbær har nemlig en skarp syrlig smag som ikke er særligt tiltrækkende i sig selv. Til gengæld fungerer de helt grønne bær rigtig godt i en klassisk stikkelsbærgrød, og skal du lave kompot, gelé eller marmelade, er det faktisk den umodne udgave, du helst skal have fat i.

De grønne bær indeholder nemlig mere pektin, som er et naturligt stivelsmiddel, end de gule og røde gør, og dét gør den grønne variant velegnet til retter, der skal gelere.

Over sommeren bliver stikkelsbærrene dog mere og mere modne, og farven går fra grøn til gul for til sidst at kulminere i rød omkring juli, hvor bærrene er i højsæson. Her kan de spises direkte fra busken.

Powered by Froala Editor