Smørrebrød

Smørrebrød

Danskerne er kendt verden over for vores særlige smørrebrødstradition, som blev opfundet helt tilbage i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op i hovedstaden. Men selvom smørrebrød stadig har status af nationalret, er de højtbelagte rugbrøds- og franskbrødmadder måske gledet lidt i baggrunden hos mange af os.

Det er egentlig lidt en skam, for det klassiske smørrebrød er en nem og lækker løsning både til frokost i weekenden og til madpakken, hvis det skal være ekstra festligt. Har man inviteret gæster, vil det også vække begejstring at servere et udvalg af frisksmurt smørrebrød i stedet for et varmt måltid.

De opskrifter på smørrebrød, som du får her, er både egnet til frokostbordet og til madpakken, men til madpakken er det bedst at pakke de forskellige elementer hver for sig, så brødet ikke bliver fugtigt. Medbring fx hønsesalat og rygeostcreme i bokse med låg, og vent med at anrette det på brødet, til lige før det skal spises.

Comeback til den hyggelige familiefrokost

Glem alt om kedelige klemmer med slasket pålæg. Et rigtigt stykke smørrebrød skal være frisksmurt og belagt med pålæg og fyld, så brødet er helt dækket. Sæt lidt tid af en søndag formiddag, dæk bord med kniv og gaffel, og overrask familien med en frokost lidt ud over det sædvanlige, hvor I genopliver den hyggelige smørrebrødstradtion. Du kan sagtens nøjes med at lave en eller to slags smørrebrød, for de mætter godt – og så kan I jo afprøve nogle andre slags smørrebrød weekenden efter.

Hvor meget kan man spise?

Hvis der er tale om højtbelagt smørrebrød på en hel skive rugbrød, vil en voksen typisk kunne spise to stykker smørrebrød og måske tre, hvis man er meget sulten. Et barn vil typisk kunne spise et eller to stykker. Vil man gerne smage på flere slags smørrebrød, kan stykkerne evt. anrettes på halve skiver brød – eller på kvarte skiver som trendy “smushies” (ordet er en sammentrækning af smørrebrød og sushi).

Kender du smørrebrødsklassikerne?

Der findes over 100 slags klassisk smørrebrød. Her er nogle af de mest populære:

  • Dyrlægens natmad med leverpostej, saltkød, sky, løgringe og karse.
  • Lun leverpostej med bacon, stegte svampe og syltede agurker.
  • Flæskesteg med rødkål og appelsinskive.
  • Tatar med løgringe, salt og peber, revet peberrod og rå æggeblomme.
  • Rullepølse med gelé, løgringe, tomater og hakket persille.
  • Sol over Gudhjem med røget sild, purløg, radiser og rå æggeblomme.
  • Røget laks med rejer, citron og dild.
  • Pariserbøf med hakkebøf på smørristet brød med hakket løg, pickles, peberrod, kapers, syltet rødbede og rå æggeblomme.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar