Comeback til den hyggelige familiefrokost
Glem alt om kedelige klemmer med
slasket pålæg. Et rigtigt stykke smørrebrød skal være frisksmurt og belagt med
pålæg og fyld, så brødet er helt dækket.
Sæt lidt tid af en søndag formiddag,
dæk bord med kniv og gaffel, og overrask familien med en frokost lidt ud
over det sædvanlige, hvor I genopliver
den hyggelige smørrebrødstradtion. Du
kan sagtens nøjes med at lave en eller to
slags smørrebrød, for de mætter godt –
og så kan I jo afprøve nogle andre slags
smørrebrød weekenden efter.
Hvordan laver man smørrebrød?
Først tager du et par gode skiver brød, helst rugbrød, og smører skiverne med et lag smør eller fedt. Derefter er det blot at lægge dit yndlingspålæg såsom fiskefilet, ost, rullepølse, roastbeef eller æg på brødet.
Vil du lave højtbelagt smørrebrød, så spar endelig ikke på pålægget, supplér gerne med ekstra ingredienser såsom rejer til fiskefileterne og sky til rullepølsen, og gør en dyd ud af pyntningen.
Hvor meget smørrebrød kan man spise?
Hvis der er tale om højtbelagt smørrebrød på en hel skive rugbrød, vil en
voksen typisk kunne spise to stykker
smørrebrød og måske tre, hvis man er
meget sulten. Et barn vil typisk kunne
spise et eller to stykker. Vil man gerne
smage på flere slags smørrebrød, kan
stykkerne evt. anrettes på halve skiver
brød – eller på kvarte skiver som trendy
“smushies” (ordet er en sammentrækning af smørrebrød og sushi).
Kender du smørrebrødsklassikerne?
Der findes over 100 slags klassisk smørrebrød. Her er nogle af de mest populære:
- Dyrlægens natmad med leverpostej,
saltkød, sky, løgringe og karse.
- Lun leverpostej med bacon, stegte svampe
og syltede agurker.
- Flæskesteg med rødkål og appelsinskive.
- Tatar med løgringe, salt og peber, revet
peberrod og rå æggeblomme.
- Rullepølse med gelé, løgringe, tomater og
hakket persille.
- Sol over Gudhjem med røget sild, purløg,
radiser og rå æggeblomme.
- Røget laks med rejer, citron og dild.
- Pariserbøf med hakkebøf på smørristet
brød med hakket løg, pickles, peberrod,
kapers, syltet rødbede og rå æggeblomme.