Smoothies

Kolde og læskende smoothies kan drikkes til morgenmad, som et mellemmåltid eller til dessert.

Smoothies

Vores mest populære smoothie-opskrift er med frosne jordbær, og den minder lidt om en iskold milkshake. Men du kan faktisk lave smoothies med langt de fleste frugter og grøntsager.

Du kan også hælde smoothien i en skål og toppe den med frø og kerner, så den udgør et mættende morgenmåltid. Dette hedder i daglig tale en "smoothie-bowl". Få inspiration til lækre smoothie-opskrifter og smagsvarianter herunder.

FARVERIGE SMOOTHIE-OPSKRIFTER TIL MORGEN, MIDDAG OG AFTEN

Er der overhovedet noget bedre end at starte morgenen med hjemmebagte boller og en iskold smoothie spækket med frugt og grønt? Det tror vi næppe! Fordelene ved smoothies er mange, men én ting slår alligevel dem alle; nemlig den friske smag. 

Du kan blende alt i en smoothie, så den kommer til at passe perfekt til dine smagsløg – hvad end du er til spinat og grønkål eller banan og jordbær. Det gode ved smoothies er derudover, at uanset hvilken konsistens ingredienserne har, bliver de samlet til en ensartet, blød og cremet masse, som nemt kan glide ned. 

På denne side har vi samlet vores bedste smoothie-opskrifter til morgen, middag og aften, hvad end du foretrækker en drikbar smoothie eller en smoothie-bowl, som serveres i en skål. 

SMOOTHIE – ET SUNDT VALG

Det kan ikke være fløjet nogens næse forbi, at smoothies er nemme at lave, smager himmelsk og er sunde og gode for kroppen. Den sunde smoothiedille har dog været udsat for kritik på grund af frugtsmoothiens høje sukkerindhold, men en smoothie kan laves på et utal af måder. Holder du dig blot inden for de 300 gram frugt (halvdelen af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen),er frugtsmoothien et sundt, nemt og lækkert morgen- eller mellemmåltid spækket med vitaminer og mineraler.

Ifølge eksperter reducerer smoothies med frugt og grønt blandt andet risikoen for forhøjet blodtryk, diabetes og fedme. Er du en af dem, som kæmper med at få broccoli, grønkål og spinat med på middagsbordet i de anbefalede mængder, så smid det hele i en blender, supplér med dine yndlingsingredienser, og drik dine grøntsager. Måske en sådan smoothie-opskrift endda kan snyde de mindste i familien til at indtage flere grønne grøntsager?

HVILKEN VÆSKE SKAL JEG BRUGE I MIN SMOOTHIE-OPSKRIFT

Der er ikke nogen regler for, hvilken væske du skal bruge i din smoothie-opskrift. Tilsæt lige nøjagtigt den væske, du ønsker. Mange foretrækker at bruge vand, fordi den ingen farve har, og derudover tilføjer den ikke ekstra kalorier. Vil du f.eks. lave en greenie (grøn smoothie),kan du tilsætte vand, så smoothien forbliver grøn og ikke bliver mælkehvid. 

Du kan også bruge mælk, som især er god i dessertagtige smoothies med bær, eftersom mælken bidrager med en god cremethed til drikken. Af samme årsag kan du også tilføje mælk i en smoothie-bowl, som gerne skal have en tykkere konsistens end den drikbare smoothie. Er du laktoseintolerant, kan du sagtens bruge mandel- eller havremælk, som udover at give cremethed bidrager med en sødere smag end almindelig mælk. 

Du kan også tilsætte alle former for juice, hvis du ønsker lidt ekstra smæk på frugtsmagen samt ekstra sødme. Dette valg er dog ikke lige så sundt som at bruge vand og mælk, da juice ofte indeholder en del sukker. 

Tip: Husk isterninger i din smoothie-opskrift, hvis du ikke bruger frosne frugter og grøntsager. Ellers får du hurtigt en halvlunken smoothie, og den smager bare bedre, når den er iskold og forfriskende!

GRØNNE SMOOTHIE-OPSKRIFTER

En grøn smoothie er noget af en energi-booster! Ude i byen kaldes de ofte for ”power drinks”, fordi de mange gange består af næringsrige grøntsager såsom spinat, grønkål og broccoli, der er sunde for krop og velvære. Dét kalder vi for en god start på morgenen! 

Vær opmærksom på, at grønne smoothies ikke er nær så søde som især rødlige smoothies. Det skyldes, at grønne grøntsager som spinat, grønkål og fennikel ikke har en naturlig sødme, som bær og frugt ellers har, og derfor kan det være en god idé at tilføje banan eller æble, som emmer af sødme. Derudover kan frisk mynte gøre underværker i grønne smoothies. 

RØDE, BLÅ OG LILLA SMOOTHIE-OPSKRIFTER

Mange af os vil formentlig forbinde den mest klassiske smoothie med en rød eller lyserød frugtdrik. Den rødlige smoothie består ofte af bær såsom blåbær, jordbær, solbær, hindbær, brombær og ribs, men kan også bestå af f.eks. rødbede, som ligeledes afgiver en intens rød farve. De fleste kender nok den lyserøde klassiker ”jordbær-banan-smoothie”, som måske er den mest populære smoothie af alle. 

GULE SMOOTHIE-OPSKRIFTER

Udover de grønne og rødlige smoothies findes der mange eksempler på gule smoothie-opskrifter. Er smoothien gul, skyldes det ofte, at den indeholder ananas, passionsfrugt, mango, banan, gurkemeje eller gulerod. De gule smoothies smager særligt godt med mynte og lime i. 

SMOOTHIE-BOWLS

Vi skal ikke mange år tilbage, før smoothie-bowlen for alvor vandt indpas i vores spisevaner – ikke bare i Danmark og Norden, men i store dele af verden. Hvorfor, forstår vi godt, for de smukke, farverige bowls kan vække selv de mest trætte mandagskroppe til live! Derudover smager de vidunderligt og kan pyntes med et væld af toppings.

Smoothie vs. smoothie-bowl

Forskellen på en smoothie-opskrift og en smoothie-bowl er, at smoothie-bowls ofte laves med skyr eller yoghurt for at mætte mere. Det skyldes, at smoothie-bowls som oftest skal udgøre et helt morgenmåltid, hvor smoothies ofte ”kun” fungerer som mellemmåltid eller som tilbehør til morgenmad eller frokost. 

Dog kan du sagtens lave smoothie-bowls på nøjagtig samme måde som smoothies, hvis du sørger for at gøre konsistensen så tyk, at den nemt kan spises med ske. Derudover kan du med hjælp af diverse toppings gøre smoothie-bowlen mere mættende og næringsrig, eller du kan blende dadler og nødder i.

Topping til smoothie-bowl

  • Kokosflager
  • Chiafrø
  • Nødder
  • Frugt og bær
  • Peanutbutter
  • Honning/sirup
  • Granola/müsli (f.eks. hjemmelavet müsli)