Skyr

Skyr er blevet en klassiker på det danske morgenbord, men det fungerer også som dessert, som dressing eller til frokost og aftensmad. Se her, hvad du kan bruge det til, og hvad skyr egentlig er.

Skyr

Skyr er et islandsk syrnet mælkeprodukt med et højt proteinindhold og lavt fedtindhold.

Skyr er traditionelt lavet på råmælk, men i dag bruger man typisk pasteuriseret skummetmælk, som fermenteres med skyr-kultur i 8 timer. Det bliver gjort, så den færdige skyr får den rigtige bakteriesammensætning.

Det høje proteinindhold er en af grundene til, at skyr er blevet så populært. Da mange føler sig mæt i lang tid, er skyr oplagt at spise til morgenmad med lækker topping. Det kan dog også bruges som dressing til salaten, eller som lækker dessert i form af skyrfromage med granatæblekerner eller æblekage med skyrcreme

Hvad er skyr godt for?

Skyr er godt på grund af det lave fedtindhold og høje proteinindhold. Skyr er derfor godt som en del af en sund og varieret kost.

Sammenlignet med andre mælkeprodukter skiller skyr sig ud ved at have et meget højt indhold af protein. Skyr indeholder 11 g protein pr. 100 g, hvorimod naturel yoghurt indeholder 3,8 g protein pr. 100 g.

Skyr fremstilles primært naturel, men hvis man er til en lidt sødere smag, findes der også mange andre produkter, som er tilsat smag som f.eks. vanilje, skovbær og citron.

Kan man fryse skyr? 

Det anbefales ikke at fryse skyr, da det kan ændre skyrens tekstur. Derudover skal skyr helst nydes friskt. 

Skyr kan holde sig op til 3 uger i køleskabet, så hvis skyren har passeret datoen for ”mindst holdbar til”, behøver du nødvendigvis ikke at smide den ud. Den kan sagtens spises efter uden at være sundhedsskadelig, men vi opfordrer til, at du lige kigger på og lugter til skyren, og vurderer derefter.