Kål har i tidligere været synonym
med fattigmandskost, og sandt nok er kål
på en gang billig og virkelig mættende.
Men kål kan tilberedes på så mange lækre måder, at man
både kan servere kål til almindelige hverdagsretter og til elegant gæstemad.
Ikke mindst rødkålen spreder glæde
på middagsbordet med sin smukke farve og mange anvendelsesmuligheder.
Brug rødkålen til kåldolmere
fyldt med fars og krydderurter,
eller lynsteg fintsnittet rødkål asian style,
og smag til med sød chilisauce, riseddike,
sesamolie og et drys hakkede peanuts. Ligesom andre slags kål smager rødkål
også skønt, hvis man bare steger den i lidt
smør eller olie, og rødkålen må gerne blive
lidt brun i kanten.
Prøv også at stege lidt
hakket bacon og løg, inden rødkålen
svitses med, og tilsæt vin eller vineddike,
som kålen kan dampe i. Smag den stegte
rødkål til med salt, peber, hvidløg og lidt finthakket kommen – så har
du en fyldig og sund ret, hvor kødet pludselig fungerer som tilbehør til kålen i
stedet for omvendt.
Frisk rødkålssalat
En frisk rødkålssalat er et friskt og lækkert alternativ til den klassiske rødkål. Det er vigtigt at
snitte kålen fint, så den er nem at tygge.
Gør dig umage med tilsmagningen – lidt
appelsin- eller citronsaft dryppet over er
ikke nok, en rødkålssalat bør ligesom alle
andre salater vendes i en god dressing!
Pisk dressingen til rødkålssalaten
sammen af en god olivenolie, salt, peber og
syre i form af citrussaft, eddike eller balsamico. Vend dressingen grundigt sammen
med rødkålen, og smag til med ekstra salt,
peber og syre, til du er tilfreds. Kom også
gerne et skarpt indslag i salaten. Brug fx lidt friskrevet
peberrod, karse, sennep eller rå løg. Krydr
gerne med hakket persille, timian eller
anden krydderurt, og top med hakkede
nødder, kerner eller tørret frugt.
Julet klassiker
Rødkål tilhører korsblomst-familien og stammer fra området omkring Tyrkiet, men blev hurtigt spredt til Europa langs Middelhavet. Rødkål blev første gang omtalt i Danmark i 1400-tallet, men den hoveddannende rødkål, som vi kender den i dag, blev først indført omkring år 1700. Rødkålen var mindre udbredt end hvid- og grønkål, og det er først i dette århundrede, at den er blevet obligatorisk tilbehør på julebordet. Det hænger især sammen med udbuddet af rødkål på glas.
Kilde: Denstoredanske.dk