Rødkål

Rødkål

Den smukke farve og den gode sprødhed gør rødkål til et festligt indslag på middagsbordet – både på en almindelig hverdag, og når du laver mad til gæster. 

Vælg det kålhoved med de mest kraftfulde farver, da mængden af farver betyder, at der er flere antioxidanter til stede. Jo større kålen er, jo mere moden, så det er et godt tip at gå efter den største og mest farverige rødkål.  

Snittet rødkål kan koges til klassisk rødkål, og du kan eksperimentere med at koge det med for eksempel æbleeddike, appelsin- eller gulerodssaft. Mange overser den rå rødkålssalat, som er frisk, lækker og hurtig at tilberede. Snit kålen fint, og tilsæt en cremet dressing eller søde ingredienser som frisk appelsin, tørrede dadler eller sojastegte mandler.

Kål har i tidligere været synonym med fattigmandskost, og sandt nok er kål på en gang billig og virkelig mættende. Men kål kan tilberedes på så mange lækre måder, at man både kan servere kål til almindelige hverdagsretter og til elegant gæstemad. Ikke mindst rødkålen spreder glæde på middagsbordet med sin smukke farve og mange anvendelsesmuligheder. 

Brug rødkålen til kåldolmere fyldt med fars og krydderurter, eller lynsteg fintsnittet rødkål asian style, og smag til med sød chilisauce, riseddike, sesamolie og et drys hakkede peanuts. Ligesom andre slags kål smager rødkål også skønt, hvis man bare steger den i lidt smør eller olie, og rødkålen må gerne blive lidt brun i kanten.

Prøv også at stege lidt hakket bacon og løg, inden rødkålen svitses med, og tilsæt vin eller vineddike, som kålen kan dampe i. Smag den stegte rødkål til med salt, peber, hvidløg og lidt finthakket kommen – så har du en fyldig og sund ret, hvor kødet pludselig fungerer som tilbehør til kålen i stedet for omvendt.

Frisk rødkålssalat

En frisk rødkålssalat er et friskt og lækkert alternativ til den klassiske rødkål. Det er vigtigt at snitte kålen fint, så den er nem at tygge. Gør dig umage med tilsmagningen – lidt appelsin- eller citronsaft dryppet over er ikke nok, en rødkålssalat bør ligesom alle andre salater vendes i en god dressing!

Pisk dressingen til rødkålssalaten sammen af en god olivenolie, salt, peber og syre i form af citrussaft, eddike eller balsamico. Vend dressingen grundigt sammen med rødkålen, og smag til med ekstra salt, peber og syre, til du er tilfreds. Kom også gerne et skarpt indslag i salaten. Brug fx lidt friskrevet peberrod, karse, sennep eller rå løg. Krydr gerne med hakket persille, timian eller anden krydderurt, og top med hakkede nødder, kerner eller tørret frugt.

Julet klassiker

Rødkål tilhører korsblomst-familien og stammer fra området omkring Tyrkiet, men blev hurtigt spredt til Europa langs Middelhavet. Rødkål blev første gang omtalt i Danmark i 1400-tallet, men den hoveddannende rødkål, som vi kender den i dag, blev først indført omkring år 1700. Rødkålen var mindre udbredt end hvid- og grønkål, og det er først i dette århundrede, at den er blevet obligatorisk tilbehør på julebordet. Det hænger især sammen med udbuddet af rødkål på glas.

Kilde: Denstoredanske.dk