Ribs

Ribs

Mens børn kan være lidt skeptiske over for ribs, især i starten, ved vi voksne nok, hvad ribs er værd – eller burde i hvert fald vide det. For der er ingen tvivl om, at det aromatiske og syrlige lille bær er en uundværlig sommerperle og allround-komponent i f.eks. saft, syltetøj og rødgrød

Rysteribs er også en ægte sommerklassiker, der kan serveres som sursødt islæt til grillet kød og nye danske kartofler, grydestegt kylling eller som tilbehør til kage, is, koldskål eller yoghurt.  

Er du så heldig at have ribs i haven, ved du, at de er mange og sæsonen er relativ kort - så det er bare med at nyde dem, mens de er der. Dem du ikke når at spise, kan du sylte, lave til saft eller komme i fryseren.

I supermarkederne er det nemmest at finde røde ribs, men de findes faktisk også hvide. De to slags ribs minder om hinanden, men de røde ribs har en friskere og mere syrlig smag. 

Opskrifter med ribs

Ribs er i sæson fra juli til august. Busken er en af de mest udbredte bærbuske i de danske sommer-køkkenhaver, og forståeligt nok, for den er let at dyrke, og bærrene er meget anvendelige.

For de fleste er ribs nok ensbetydende med røde ribs, men bærret findes faktisk i flere sorter og farvenuancer. Hvide ribs er sødere end røde, og de smager mindst lige så godt. Men den blege farve står ikke helt mål med den smukke røde, når en ret skal pyntes.

Ribs smager sart og syrligt og er mest kendt som medspiller og blandingsbær. Her egner det sig fortrinligt, for ribs fylder på en behagelig måde både i rødgrød eller alliancesyltetøj, hvor hindbær og solbær kan blive for kraftige alene.

Ribs indeholder store mængder pektin, en slags frugtstivelse, som stivner kogt ribssaft til gelé. Pektinen giver fx ribssorbet en lækker, blød og holdbar konsistens.

De røde ribs er smuk pynt på kager og dessert, gerne i små, fine klaser.