Østers

Østers

Østers kaldes også for "havets guld" og er en vaskeægte luksusspise. Den nordiske specialitet kan serveres på flere forskellige måder og er en elegant forret eller appetizer nytårsaften. Server de friske østers med champagne eller en god kold hvidvin til.

Østers skal lugte af frisk hav, når du åbner dem – ikke af fisk. Er skallen beskadiget, skal du kassere den. Er skallen åben, og lukker den sig ikke, hvis du forsigtig banker på den, skal den også kasseres. Varmer du østers op, skal skallen åbne sig. Gør den ikke det, skal den kasseres. 

SE OGSÅ: Sådan åbner du østers

Limfjordsøsters og Stillehavsøsters

I Danmark findes der to østersarter: Limfjordsøsters og stillehavsøsters. Der er både forskel på smag, størrelse og struktur på de to arter.  

Limfjordsøsters er hjemmehørende i Danmark. De er kendt som "de flade østers" med en fast struktur i kødet og en mineralsk, sødmefuld og nøddeagtig smag. Skallernes farve er grålig, men østers fanget på lavere vand har en grønlig farve. En god Limfjordsøsters måler i diameter 8-10 cm og vejer mellem 60-150 gram, når den er 3-5 år gammel. 

Stillehavsøsters er en invasiv art i Danmark, der oprindelig kommer fra Japan og Sydøstasien. Skallen er hvidlig og grålig, og den øverste skal er mindre og mere flad end den underste, der er formet som en "skål". Gennemsnitslængden på Stillehavsøsters er omkring 14 cm, når de er 5 år gamle.