Nye kartofler

Nye danske kartofler er sommerens bedste tilbehør, uanset om du spiser dem som de er, bagt med smør og salt eller i en frisk kartoffelsalat.

Nye kartofler

Alle former for bagte, friterede og moste kartofler kan godt gå hjem, når sommeren nærmer sig, og de nye danske kartofler dukker op i supermarkeder og ved vejboder. Der er intet som smagen af de små, nye kartofler, der lige er gravet op af jorden!

Nye kartofler er sommerens bedste tilbehør til både fisk, fjerkræ og kød på grillen. Kartoflerne er så fyldt med lækker smag, at de nemt kan spises direkte fra gryden, men de smager også fantastisk i samspil med dressinger og friske krydderurter.

Powered by Froala Editor

Sådan koger du nye danske kartofler

De små, nye kartofler har kortere kogetid end normale kartofler. Kartoflerne er mindre, men de har også en anden smag og konsistens, som vi nødig vil koge ud. Nye kartofler skal først koges og derefter tages af varmen og stå i det varme vand i yderligere nogle minutter.

Kogetiden afhænger af kartoflernes størrelse, men hovedreglen er ca. 7 minutter i kogende vand, hvorefter de tages af varmen og trækker i gryden med varmt vand i ca. 5-7 minutter. Husk at vandet skal op og koge, inden kartofler hældes i gryden.

Vil du koge perfekte nye kartofler, der er lige til at spise, er det også vigtigt at bruge godt med salt i kogevandet. Du kan også tilsætte friske krydderurter til kogevandet for at give ekstra smag. Prøv f.eks. at koge de nye kartofler med dild, løvstikke eller persille.

Hvordan ordner man nye kartofler?

Det er en skam at skrælle nye kartofler, fordi den tynde skræl, der sidder på, er med til at give den gode smag og konsistens. Hvis du prøver at skrælle nye kartofler, vil du også hurtigt opdage, at det er svært blot at fjerne skrællen, uden at skære for meget af de allerede små kartofler.

Den bedste tilberedning af nye kartofler er derfor med skrald. Det yderste lag af jord, snavs og løs skrald skal dog fjernes. Du kan ordne nye kartofler ved at skrubbe dem med en hård børste. Du kan også bruge en lille grøntsagskniv til forsigtigt at skrabe kartoflerne rene.

Hvornår kan man få nye danske kartofler?

Du kan som regel få fingrene i nye danske kartofler fra april til august. De første nye kartofler er som regel meget dyre, fordi der er rift om dem, men over sommeren, hvor udbuddet bliver større, falder prisen lidt.

Hvad er nye kartofler?

Man skulle tro, at nye kartofler var en bestemt kartoffelsort, men det er slet ikke tilfældet. Betegnelsen bruges om de små, nyopgravede kartofler, der tages op, mens de stadig er i vækst og derfor er ekstra fyldt med frisk og intens smag.

Nye kartofler skal ikke opbevares for længe, men derimod spises med det samme, da den nye, friske og lækre smag forsvinder. Netop derfor er de nye danske kartofler bedst, da de har kortest transporttid fra jord til bord.

Powered by Froala Editor