Hvorfor fejrer vi Mortensaften?
Morten hed i virkeligheden Martin. Morten er nemlig en gammel fordanskning af navnet Martin.
Martin var biskop i den franske by Tours, og hans katolske helgendag er den 11. november. Aftenen inden kaldes derfor Mortensaften.
Der findes flere legender om Martin af Tours. Den mest berømte er den, der handler om, hvordan han fik sit embede som biskop, og som også forbinder ham med den Mortensaften, som vi fejrer i dag.
Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours, der i 1300-tallet blev kendt for sin barmhjertighed for samfundets fattige. Derfor ønskede befolkningen i byen Tours at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke selv! I et forsøg på at undgå at blive udnævnt til biskop, gemte Martin sig i en gåsesti, men de skræppende og larmende gæs afslørede hans skjulested. Martin blev således tvunget til bispesædet, og for at straffe de sladrende gæs opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås.
I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og og fejrer Mortens aften. Gåsen er i imidlertid blevet erstattet af and, formentlig fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier.