Måltidssalater

Salater som mætter, smager fantastisk og fungerer som et helt måltid i sig selv.

Måltidssalater

Mange forbinder salater med et let tilbehør til en hovedret. Men begrebet måltidssalat dækker over de salater, som virkelig mætter og er rig på smag – og derfor fungerer som et solidt aftens- eller frokostmåltid.

Det skønne ved måltidssalater er, at de varierer i alle regnbuens farver og blot skal mikses sammen i én stor skål. Hvad enten du spiser kød, fisk eller er vegetar, kan alle måltidssalaterne justeres, så de passer til dine smagsløg.

SÅDAN LAVER DU EN LÆKKER MÅLTIDSSALAT

Du kan bruge måltidssalaten som en ’tøm-køleskabet-ret’. Med nogle få tricks, kan du finde de helt rette komponenter som skal til, for at udgøre en lækker og mættende salat. 

DE FEM GRUNDSMAGE

Den letteste genvej til et solidt og velsmagende måltid er de fem grundingredienser. Men i måltidssalater kan det være ekstra vigtigt at kende til grundsmagene, da en salat ellers hurtigt kan blive småkedelig. De fem grundsmage er:

  1. Salt
  2. Sødt
  3. Surt
  4. Bittert
  5. Umami

Får du alle de fem smage tryllet frem i en måltidssalat, lægger maden sig solidt i maven og tilfredsstiller dine smagsløg. 

SALT

Ikke alle er vant til at bruge salt i sin salat, men salt er vigtigt for at bringe andre smage frem. Du kan både bruge en smule salt eller soja i dressingen, eller du kan toppe salaten med saltede nødder og kerner. 

Det salte element kan også komme fra kød som chorizo og skinke. Får du en vegansk salat, er det derfor vigtigt at tænke f.eks. kød eller saltede nødder ind i måltidssalaten. 

SØDT

Glem ikke de søde smage. De pifter salaten op, og giver dét der ekstra, som en salat har brug for. Det kan være i form af bær, frugt eller en sød sirup i dressingen. Og som prikken over i’et, er farverige bær eller frugter med til at gøre salaten ekstra lækker at se på. 

SURT

Et andet vigtigt element er syre. Syre kommer fra citrusfrugter, eddike, balsamico eller syrlige bær og frugter. Prøv dig frem, ofte kan måltider klare mere syre, end du lige går og tror. 

BITTERT

Ikke alle er lige glade for bitre smage. Men ofte er det fordi, at bitre madvarer ikke smager vanvittig godt alene, men skal smages i kombination med andre smage. Eksempler på bitre madvarer til din måltidssalat er kål, appelsinskal og valnødder.

UMAMI

Umami er en meget vigtig smag som også giver fornemmelsen af mæthed. Det mest velkendte umami kommer fra kød og fisk, og giver ’fylde’ til et måltid. Har du prøvet at spise en vegetarisk salat, som bare var ’lidt kedelig’? Så er der stor sandsynlighed for, at den har manglet umami. 

Heldigvis er der mange andre madvarer end kød, hvori du kan få den runde smag. Eksempelvis kan du bruge mælkeprodukter som yoghurt, creme fraiche, hytteost, feta, parmesan og andre oste. Det kan også være fra nødder, svampe, bønner og linser. Hvis du vil tilføje umami i dressingen, kan du bruge peanutbutter, tahin eller soja.

SMAG DIG FREM

Tommelfingerreglen er, at alle smage skal være til stede i måltidssalaten. Men den ene smag må heller ikke overtage, for så kommer måltidet ud af smagsbalance. Smag dig frem – prøv om du kan spotte alle fem grundsmage, når du tager en bid af måltidssalaten.