Kransekage

Kransekage

Vil du gøre lidt ekstra ud af det på årets sidste aften, så bag din egen kransekage – det er både flot, lækkert og supernemt! Hjemmebagt kransekage sætter et flot punktum for en festlig aften, og den vil med garanti imponere dine gæster – uanset om du serverer den som små kransekagestykker eller udformet som et flot kransekagetårn

Kransekage hører sig nytårsaften til, men den kan også sagtens nydes til andre festlige lejligheder som barnedåb, konfirmation, jubilæum, bryllup og studenterfesten. Kig med herunder, hvor vi giver dig de bedste opskrifter på den klassiske kransekage og kransekager med et lille tvist. 

Rigtig god fornøjelse, og godt nytår!

Tips & tricks til kransekagebagningen

Den klassiske kransekage er nem at lave selv. Grundelementerne i kransekagedej består af marcipan, flormelis og æggehvider, og så er det ellers bare at tilsætte dine egne idéer og detaljer – både i forhold til smag og pynt. Selvom kransekage er nem at lave, kan der være en masse spørgsmål, der trænger sig på, før man fx kaster sig over et stort kransekagetårn. Herunder giver vi svaret på nogle af de gængse spørgsmål. 

Hvilken marcipan skal jeg vælge? 

Til kransekage skal du vælge en god bagemarcipan, da den er mere fast og ikke flyder ud under bagning. Hvis du vil gå hele vejen, kan du lave din egen hjemmelavede marcipan. Det lyder måske omstændeligt, men det er meget nemmere, end du tror! 

Hvordan skal jeg forme min kransekage? 

Er det første gang du bager kransekage, kan det være en god idé at forme kransekagemassen i små kransekagestykker, kransekagetoppe eller kransekagestænger – det gør processen lidt nemmere. Her i videoen har vi samlet gode råd til kransekagebagning:


Når du skal forme din kransekagemasse til enten ringe, stænger eller toppe, er det vigtigt, at du får arbejdet sukker og æggehvider godt ind i massen. Derefter skal massen køles ned, inden den rulles eller sprøjtes ud. Skal du lave et kransekagetårn, er det vigtigt, at længden på ringene er helt nøjagtige. Print fx en skabelon for at få ringene helt præcise. Du kan også købe kageudstikkere i forskellige størrelser. Når du har formet ringene, skal du presse toppen en smule flad, så ringene har nemmere ved at balancere på hinanden. Brug derudover glasur som lim. 

Ideer til smag og pynt 

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til at eksperimentere med smage i kransekagen. Du kan give din kransekage et sommerligt tvist med hyldeblomst eller hindbær, eller du kan smagsgive med champagne eller amaretto, hvis den skal være mere ekstra festlig. Du kan også bage dine kransekagestænger med nougat, marmelade eller pistaciemasse i midten eller tilføje nødder eller frugter i kransekagemassen. 

Kransekage er ofte pyntet med knækglasur. Knækglasur er flormelis rørt med æggehvider. Brug et cornet (et trekantet stykke bagepapir formet som et kræmmerhus) eller en frysepose for at sprøjte de karakteristiske striber på kransekagen.  

Hvor længe kan kransekage holde sig? 

Det afhænger selvfølgelig af, hvordan du opbevarer den. Kransekage kan typisk holde sig i op til 5 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. Kransekage kan laves i god tid og fryses ned. Den er heldigvis hurtigt tøet op og smager godt kold. 

Du kan sagtens lave kransekagen dagen i forvejen. Det gør det faktisk nemmere at samle dit kransekagetårn og pynte det, da glasuren sætter sig bedre på den kolde kage. Opbevar den i køleskabet, hvis du laver den dagen før.

Powered by Froala Editor