Julemad – opskrifter til juleaften

Der har været meget længe til, men endelig er det tid til årets store julemiddag!

Julemad – opskrifter til juleaften

Der har været meget længe til, men endelig er det tid til årets store julemiddag! De helt store overraskelser gemmer sig under træet og ikke i menuen, der jo helst skal være (næsten) som den plejer. 

Her på siden finder du opskrifter på klassisk dansk julemad og nyere fortolkninger af julemiddagen. Dyk ned i de traditionelle opskrifter på andesteg, flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og risalamande med kirsebærsauce, eller find ny inspiration til julemenuen – prøv fx vores opskrift på frisk rødkålssalat med appelsin eller den lækre grønkålssalat med æbler og valnødder. Eller hvad med 24 spiselige gaver

Julemad – julens højdepunkt

”Det er jul, det er cool, det er nu, man hygger sig bedst ” – og spiser bedst! Sådan lyder en kendt julerap fra vores allesammen MC Einar. I hvert fald den første del – den sidste sætning har vi tilladt os selv at tilføje. Og dét med rette, mener vi, for er der overhovedet noget bedre ved julen end julemad? Det tror vi næppe! 

Og selvom det lyder simpelt, er julemad ikke bare julemad. Den store julemiddag er nemlig dét, der samler venner og familie fra nær og fjern. Dét, der får generationer til at mødes, får samtaler til at flyde og får glas til at klinge. Og så gør det jo ikke noget, at julemaden smager himmelsk og er fuld af traditioner, der vækker minder og bringer sanser på overarbejde. 

På denne side har vi samlet vores bedste opskrifter på julemad, så din julemiddag bliver så eventyrlig som overhovedet muligt, hvad end du er til den traditionelle julemiddag eller til mere moderne julemad. Glædelig jul!


Den traditionelle julemiddag

Når noget fungerer, hvorfor så ændre på det? Sådan er vi mange, der tænker – og specielt når det kommer til noget så traditionsrigt som julemiddagen. Hver familie har sine egne juletraditioner, som formentlig er gået i arv fra generation til generation, og derfor kan det virke utænkeligt at ændre på det, der er, og som altid har været. 

Den traditionelle julemiddag, som mange familier sværger til, består i sin simpleste formel af en hovedrolle (kødet) og en masse biroller, som ikke desto mindre er afgørende for, at hovedrollen kan funkle. Birollerne i julemaden er som ofte kartofler (både hvide og brunede),hjemmelavet rødkål, brun sovs og dertil franske kartofler, ribsgelé og svesker. 

Hovedrollen, altså kødet, spilles traditionelt set af en saftig flæskesteg med sprøde svær, men også and er gennem året blevet en sand favorit på julebordet. Faktisk er anden det mest populære valg efter flæskestegen, mens kun et snævert udpluk af danskerne foretrækker gås eller kalkun til julemaden. Det skyldes både, at gås og kalkun er en stor mundfuld – bogstaveligt talt – men også, fordi det er dyre råvarer. Heldigvis er vi mange, der foretrækker and til julemaden, fordi andekød som regel er nemmere at gøre saftigt end gås og kalkun. 

Se også: Flæskesteg på grill

Den moderne julemad

Det er blevet mere og mere populært at supplere den fede julemad med et friskt og knasende indspark, der ikke er kartoffelchips, men friske kålsalater. Disse salater hører til den mere moderne form for julemad, eftersom julemaden historisk set kun har bestået af den velkendte, varme rødkålssalat. Nu begynder flere og flere danske familier dog at servere en frisk rødkåls- eller grønkålssalat med citrusfrugter såsom mandariner og appelsiner. Hvis du spørger os, er det noget, som den tunge og brune julemad længe har manglet, og som kun gør julemiddagen bedre.

Vil du også lave frisk julesalat til årets julemiddag, kan du finde inspiration blandt vores vintersalater her.  

Andre moderne udgaver af julemiddagen er fortolkninger såsom confiteret and, anderilette og vegetarisk julesteg såsom svampesteg. Der findes også spændende fortolkninger af den klassiske risalamande – se bare vores smukke risalamande-cheesecake her!

Se også: Mad med rester af julen