Julefrokost

Vores bedste opskrifter til årets julefrokost.

Julefrokost

Her finder du alle vores opskrifter til årets julefrokost – både klassiske julefrokostretter og de mere moderne af slagsen. 

Hvad skal der på julefrokostbordet?

Invitér på traditionel julefrokost med alle de velkendte retter som stegte sild og karrysild, hjemmelavet hønsesalat, fiskefilet med remoulade og gravad laks med dild.  

Du kan også servere nogle lidt mere utraditionelle julefrokostretter, som dine gæster helt sikkert vil synes pifter det traditionelle julebord lidt op. Prøv med en frisk grønkålssalat med granatæble og langtidsstegt andebryst, eller gå all-in og bryg din egen julesnaps med citron og ingefær.

God fornøjelse i julekøkkenet – og god jul!

Klassiske julefrokostretter

Moderne julefrokostretter

Det kimer nu til julefrokost …

… og ja, det er lige nøjagtigt, hvad det gør! For omsider er det sæson for julefrokoster, og hvilken festlighed vi alle har i vente. Julefrokoster er med tiden blevet synonym for snaps, (lidt for) fulde mennesker og julesweatre, men den festlige frokost er nu meget mere end det. For er der noget, vi elsker ved julefrokost, er det maden. Den dejlige julefrokost-menu, som bliver ved med at komme som et andet samlebånd, og som beriger vores madglade hjerter år efter år. Den perfekte opvarmning til juleaftens middag!

Traditionen lyder, at den ideelle julefrokost-menu i første omgang byder på kolde fiskeretter, dernæst de lune retter og afslutningsvist en form for dessert, som er fri for fortolkning. På denne side giver vi dig inspiration til, hvad du kan servere som julefrokost-menu af både traditionelle og mere moderne julefrokostretter. Glædelig jul og velbekomme.

Tip: Fordi en julefrokost-menu består af mange (mange!) retter, kan det være en god idé at fordele retterne ud mellem venner og familie, så værten ikke står med al arbejdet. 

Se også: Opskrift på æggesnaps

Den kolde julefrokost-menu

Når det kommer til den kolde julefrokost-menu, skal vi en tur ned under havets overflade. Her står den nemlig på fisk og skaldyr, mens også diverse hjemmelavede pålægssalater har fundet vej til julefrokostbordet. Få inspiration her:

  • Sild (f.eks. karrysild, stegte sild, sennepssild)
  • Æg og rejer med mayonnaise (alternativt hjemmelavet æggesalat)
  •  Gravad laks med rævesauce og dild
  •  Hjemmelavet hønsesalat 
  •  Tunmousse/laksemousse
  • Pandestegt fiskefilet med remoulade og citron.

Selvom en pandestegt fiskefilet ikke serveres kold, serveres den alligevel som en del af fiskebordet – dog ofte til sidst og lige før den lune julefrokost-menu

Den lune julefrokost-menu

Når vi har spist os igennem den kolde julefrokost-menu, og vores maver har fået et lille hvil, er det tid til den lune julefrokost-menu. Her er retterne ofte lidt tungere end på det kolde julefrokostbord, og derfor kan det være nødvendigt at vælge mellem nedenstående retter: 

  • Frikadeller
  • Flæskesteg
  • Mørbradbøffer med bløde løg og svampe i flødesauce
  • Tarteletter/høns i asparges
  • Lun leverpostej med svampe og bacon
  • Glaseret skinke
  • Medisterpølse

OBS: Glem ikke de syltede agurker og den hjemmelavede rødkål til de varme retter. Frikadellerne, medisteren, leverpostejen og flæskestegen er ikke det samme uden den gode sylt. 

De moderne julefrokostretter

Hvis du vil overraske venner og familie med en mere utraditionel julefrokost-menu, kan du ovenover finde opskrifter på mere moderne julemad. Du kan også give dig i kast med nogle af nedenstående retter: 

  • Anderillette
  • Lakserillette
  • Hjemmelavet paté
  • Friske julesalater (f.eks. grønkåls- eller rødkålssalat)
  • Porchetta
  • Nøddepostej/nøddesteg
  • Vegetariske fortolkninger – f.eks. disse tarteletter med svampestuvning

Den drikbare julefrokost-menu

Haps, haps, haps … Vi kommer ikke udenom den. Snapsen. Og der er da heller ikke noget som en snaps, der kan sætte gang i stemningen – og grimasserne. Du kan købe et væld af forskellige snaps, men har du prøvet at lave din egen? Det er (næsten) lige så nemt som at tælle til to og binde sine sko, og det bedste er, at du helt selv kan justere smagen, så den kommer til at passe til dine smagsløg. Prøv f.eks. en opskrift på julesnaps med appelsin og kanel eller en julesnaps med citron og stjerneanis.

Udover snapsen kan du som en del af den drikbare julefrokost-menu servere forskellige øl, sodavand, rødvin, portvin, glögg, solbærsaftevand m.m. 

Kirsebærret på toppen

Der er delte meninger om, hvad der skal serveres som det afsluttende punktum, kirsebærret på toppen, prikken over i’et – kald det, hvad du vil. Nogle foretrækker en god risalamande med tilhørende mandelgave, andre en frugtsalat med råcreme (”abemad”),mens nogle tredje er mest til et mangfoldigt ostebord med tilbehør. Flere og flere er også hoppet med på bølgen af nyfortolkede klassikere, hvilket denne risalamande-cheesecake er et godt eksempel på. 

Du kan også servere churros eller æbleskiver, og kan der være mere i maven, kan du byde gæsterne på Irish Coffee, Lumumba eller Espresso martini. 

Se også: Masser af opskrifter på konfekt og slik til jul

God fest!