Hverdagsmad til under 50 kr.

Leder du efter idéer til billig aftensmad? Det kan sagtens lade sig gøre at lave god mad for få penge.

Hverdagsmad til under 50 kr.

Hvis man har sat sig for at spare på madbudgettet, findes der flere veje. Den nemme løsning er at købe de madvarer, man plejer – bare i en billigere og ringere udgave. Men det er faktisk muligt at spare penge på maden, uden at der kommer ringere mad ud af det – nærmest tværtimod.

Tidligere tiders seriøse husmødre satte en ære i at udnytte alt – sådan er det sjældent i dag. En almindelig dansk familie smider mad ud for 10.000 kr. om året. Det viser beregninger, som Landbrug og Fødevarer har lavet for foreningen stopspildafmad.dk.

Herunder har vi samlet en masse gode opskrifter på billig mad, der stadig smager skønt. I bunden af siden finder du vores bedste sparetips!

 

Spar penge, men spis godt!

Her får du en håndfuld gode råd til at spare penge på madbudgettet, men samtidig spise mad, der smager af mere!

Brug de gode rester

Gør det til en vane at kigge grundigt i køleskabet. Tænk over, hvilke retter du kan lave ud fra det, du har, i stedet for at fare ud og købe ind – også selvom du ikke lige ved første øjekast kan se noget, der kan blive til et måltid. Det handler om at øve sig i at bruge sin madfantasi, lege og eksperimentere.

  1. Kartofler, gulerødder, løg og æg kan blive til en lækker æggekage eller en grøntsagssuppe.
  2. En rest kogte ris kan blive til en risret suppleret af forskellige grøntsager.
  3. En rest steg kan blive til shawarma, hvis du strimler kødet og krydrer det.
  4. En rest yoghurt, lidt hvidløg og frisk mynte kan blive til en krydret dip.
  5. En rynket peberfrugt kan bruges til tomatsuppe.
  6. Bløde gulerødder er gode til gullasch.
  7. Tørt brød kan bruges til sprøde croutoner eller arme riddere.

Skær ned på det dyre kød

Kød er den helt store udgiftspost i mange madbudgetter, så der er meget at spare ved at skrue ned for kødspiseriet. Du kan spise grønt en eller to dage om ugen. Indfør en suppedag, og gør det til en vane at strække kødet ved at bruge halvt kød/halvt grøntsager i de gængse familiefavoritter som spaghetti med kødsauce, chili con carne og lasagne. Tørrede bælgfrugter som kikærter, linser og bønner er fulde af mineraler og vitaminer, kostfibre og protein – og meget billige. Så sæt en populær ret med bælgfrugter på menuen en gang om ugen, fx pitabrød med falafel, mexicanske tortillas med bønnefyld eller en krydret rød linsesuppe.

Husk også fisken – danske spisefisk som sild, makrel, sej og senere på året hornfisk og skrubbe er billige og fine. 

Årstidens grønt er bedst og billigst

Grøntsager smager bedst og koster mindst, når de er i sæson. Her i vintermånederne er det de hårdføre vinter-grøntsager som kål, løg og rodfrugter, der skal i indkøbskurven, og de har lang holdbarhed, hvis du opbevarer dem i køleskabets grøntsagsskuffe.

Lav en madplan

Det gode gamle råd om en madplan. Åh, man magter det næsten ikke. Derfor er det godt, at vi kan hjælpe dig. Hver uge laver vi tre nye madplaner: èn med familiefavoritter, én med hurtig mad og én med vegetariske retter. Du finder vores tre madplaner her!