Gode tips til havtorn
Havtorn har været populære de seneste mange år, men de er dog stadig lidt mere specielle end f.eks. hindbær. Derfor får du her alle vores bedste tips til håndtering af de små, orange bær.
Hvornår er havtorn i sæson?
Havtorn er en sensommerspise, der også strækker sig lidt ind i efteråret. Bærrene kan nemlig plukkes fra august til oktober. Derefter kan de bruges med det samme, opbevares på køl i 1-2 dage, eller fryses ned til senere brug.
Hvordan plukker man lettest havtorn?
Bærrene sidder på store hårdføre buske, der også er fyldt med torne, som du let kan stikke dig på. Er du heldig at få fat i nogle bær, kan du desværre ofte opleve, at de smatter ud imellem fingrene på dig, medmindre de er perfekt modne.
Det er derfor en god idé at klippe små grene fyldt med bær af og lægge dem i fryseren. Efter et par timer kan du nemt ryste de små, havfrosne bær af grenen. Alternativt kan du lægge en presenning eller et stykke stof under busken, og ryste busken, så bærrene drysser ned.
Hvorfor er havtorn sunde?
Havtorn er fyldt med gode vitaminer, antioxidanter og fedtsyrer. Ét lille bær indeholder mere C-vitamin end en hel appelsin!
C-vitamin indeholder bl.a. antioxidanter, der danner beskyttende stoffer i kroppen. Udover C-vitamin indeholder bærrene også A-vitaminer, B-vitaminer og E-vitaminer samt omega-3, -6, -7 og -9. Læs meget mere om vitaminer og mineralers gode egenskaber her.
Havtorn betegnes derfor som lidt af en superfood og bruges både i madopskrifter, kosmetik og vitamintilskud.
Hvad kan man bruge havtorn til?
Igennem det seneste årti er havtorn blevet populært i det nordiske køkken. Bærret er meget friskt og syrligt og minder lidt om passionsfrugt.
Syren i bærrene spiller godt sammen med den sødme, der ofte optræder i desserter og kager, og derfor ses det orange bær oftest i sådanne ospkrifter. Bærret giver dog også god syre til salte opskrifter. Længere oppe finder du masser af gode opskrifter med havtorn.