Gnocchi - små italienske godbidder

Hvis der er én ting, der er universelt anerkendt i madverdenen, så er det, at italienerne kan et og andet! Pasta, pizza, tiramisu - skal vi fortsætte? En af de lækreste godbidder, der gemmer sig i det italienske kulinariske arsenal er gnocchi!

Gnocchi - små italienske godbidder

Små puder af kogt dej, både lette og luftige, men alligevel faste og tilfredsstillende. Det er som om de har deres egen lille form for gastronomisk fysik, der gør dem til små smagsbomber med en overflade, der absorberer enhver sauce, de er badet i. Gnocchi-retter kan være utroligt alsidige og byder på uendelige variationer, der appellerer til både kødelskere og vegetarer. 

Hvis du har mod på at lave dem selv, så finder du en god grundopskrift lige her.

Typiske udfordringer med gnocchi:

  1. Mængden af mel: Hvis du tilføjer for meget mel, kan gnocchi blive for tætte og hårde. Men hvis du ikke bruger nok, kan dejen være for klæbrig til at arbejde med, og gnocchi kan falde fra hinanden, når de koges.
  2. Kogning af kartoflerne: Hvis kartoflerne bliver for vandige, kan det være nødvendigt at tilføje mere mel for at kompensere, hvilket kan resultere i hårde gnocchi. 
  3. Håndtering af dejen: Dejen skal håndteres forsigtigt og så lidt som muligt for at forhindre udviklingen af gluten, som kan gøre gnocchi hårde.
  4. Kogning af gnocchi: Gnocchi skal koges, indtil de flyder til overfladen, men hvis de koger for længe, kan de blive svampede.

I Italien, hvor gnocchi er mest almindelig, serveres det ofte som en forret eller som en erstatning for pasta i den første ret (primo piatto) i en traditionel italiensk måltid. Gnocchi serveres på mange forskellige måder, og serveres med en bred vifte af saucer, herunder pesto, tomatbaserede saucer eller gorgonzola.

Det kræver lidt finesse at sikre, at de ikke bliver for hårde eller klæge. Hvis du ikke har mod på at lave dine egne, så kan lækre, færdiglavede gnocchi købes i de fleste supermarkeder. 

Gnocchi-torsdag

I nogle dele af Italien findes en tradition kaldet 'Gnocchi-torsdag'. Dette kommer af en gammel skik, hvor det er almindeligt at spise gnocchi på torsdage, fisk på fredage og tripe på lørdage, f.eks. "Trippa alla Romana" eller "Trippa alla Fiorentina".