Forretter med laks
Laks kan både bruges rå, marineret, (varm) røget og tilberedt, og så kan den akkompagneret af mange forskellige smagesnuancer, så der er rigtig mange muligheder, når det gælder fine forretter. F.eks. smager laks skønt sammen med sprøde vafler, små pandekager eller ristet brød og asparges, bønner eller agurk. Den flotte rødlige fisk er supersmuk at servere, så anret dine forretter med omhu, og se dine gæster blive imponeret.
Vidste du, at fisk, der skal spises rå, skal fryses ved -20º i mindst et døgn, inden servering ifølge fødevarestyrelsen. Det skyldes risikoen for parasitter, der først dræbes, når temperaturen er mindst -20º. Problemet kan dog være, at nogle husholdningsfrysere kun kan fryse ned til -18º. Fødevarestyrelsen oplyser, at i så fald skal fisken fryses i mindst fire døgn ved -18º. En del fiskehandlere sælger fisk, de har frosset ned, og som er specielt beregnet til sushi, tatar og råmarinering. Så det kan man spørge efter, hvis man vil lave f.eks. råmarineret laks.
Desuden er det i dag sådan, at langt de fleste fisk, der stammer fra opdræt, er parasitfrie og ikke behøver at blive frosset ned først. Men det gælder ikke alle opdrættede fisk. Det er fiskehandleren, der skal sikre sig, at fisken er undtaget kravet om frysning, og hvis han kan stå inde for det, kan han oplyse os forbrugere om, at vi ikke behøver fryse fisken. Der er visse betingelser, der skal være opfyldt, for at de opdrættede fisk kan siges at være parasitfrie. Så sørg for at bruge parasitfrie laksestykker, når du laver forretter med rå laks til dine gæster – hvis man er syg dagen efter nytår, skal det i hvert fald helst ikke skyldes maden!
Er du vild med laks?
Laks er en fantastisk fisk, du kan tilberede på et utal af måder, og udover forretter er laksen også god til hovedret. Står den på laks til aftensmad, kan du få inspiration til tilberedningen her i videoen:
Powered by Froala Editor