Drinks og cocktails

Drinks og cocktails

Drinks er nemme at lave, og så er de superfestlige at servere til nytår, bryllup, fødselsdage og andre begivenheder, hvor du vil forkæle dine gæster lidt ekstra. Her har vi samlet vores allerbedste opskrifter på drinks og cocktails, som du snildt kan lave klar, inden gæsterne kommer. Du finder både perlende cocktails med frugt, klassiske velkomstdrinks og drinks uden alkohol.

Sådan laver du hjemmelavede cocktails og drinks

Til festlige lejligheder, som fødselsdage, jubilæer eller nytår, skal der ofte alkohol på bordet – gerne serveret som flotte cocktails og drinks.

Det er nemt at mikse den klassiske vodka-juice, men det kan altså også godt betale sig at købe ind til og følge en opskrift på drinks og cocktails. Hvis du laver en rigtig drink, smager den meget bedre, og der er bare noget ekstra festligt over flotte cocktails i pæne glas pyntet med lidt lir. Når du først har styr på, hvilke typer af spiritus og opblanding der skal i cocktailshakeren, er det ingen sag at lave gode drinks.

Mange drinks og cocktails kræver relativt få ingredienser, så det er slet ikke svært at få en drink eller cocktail, der smager som om, en bartender havde mikset den. Det er dog vigtigt, at du har de rette ingredienser og udstyr, hvis det skal smage som fra en rigtig cocktailbar.

Der er en hel verden af drinks og cocktails, så du kan helt sikkert finde en favorit, uanset om du er til de søde, de friske, de stærke eller endda de salte. Her guider vi dig til de bedste drinks og cocktails, så du har helt styr på drikkevarerne til din næste fest!

De mest populære, nemme drinks

Det kan være svært at lave en kort og konkret liste over de mest populære drinks, da der findes et væld af klassiske drinksopskrifter på f.eks. Mojito eller Cosmopolitan, som også kan laves i et utal af variationer med f.eks. jordbær eller rabarber. Dertil kommer også de sjove og kreative drinkfortolkninger som Filur-drinken eller en cremet Københavnerstang-drink.

Hvilke drinks, der er mest populære, kan være svært at sige, men de simple, nemme drinksopskrifter er altid et sikkert hit. Skal du lave nemme drinks, kan du derfor altid gå med klassikere som Gin og Tonic, Dark and Stormy eller Aperol Spritz. Vil du have mere inspiration til både de helt nemme drinks og de mere fancy cocktails, får du det lige herunder. Hvad der er den mest populære drink, handler nemlig i sidste ende om smag og behag, men du kan helt sikkert finde din favorit her.

Friske drinks – opskrifter på sommerdrinks

Åh, der er ikke noget som en iskold, frisk og læskende drink på en varm sommerdag. De fleste drinks serveres kolde og får dermed en automatisk friskhed. Der findes dog også cocktails, som er meget søde eller drinks, som indeholder en relativt stor mængde spiritus og dermed smager ret stærkt. Både de søde og stærke drinks smager mindre friskt, selv hvis de serveres iskolde.

De friske drinks er altid populære, fordi de hverken er for søde eller stærke i smagen. Hvis du godt kan lide en frisk og sød-syrlig drink, kan du gå efter drinks med frugt, citrus og krydderurter. Det kan f.eks. være en Mojito eller Strawberry Daiquiri. Du kan også give de klassiske drinksopskrifter et tvist med saft eller frisk frugt og f.eks. servere Gin og Tonic med brombær eller en martini med æble.

Selvom de friske drinks egner sig særlig godt til sommerens varme, kan de sagtens nydes året rundt. Der er også friske drinks, der passer ekstra godt til efterår og vinter. Prøv f.eks. en Moscow Mule, der både har en frisk men også mere intens og dyb smag fra kombinationen af citrusfrugter og ginger beer.

Søde cocktails – drinks til dessert

Mange opskrifter på cocktails indeholder sukker, sirup eller likør, som overdøver en stor del af alkoholsmagen. Nogen synes, at denne type drinks bliver for søde, men hvis du har en sød tand og ikke er så meget til den stærke smag af alkohol, vil de søde drinks helt sikkert være noget for dig. Du kan endda finde cocktails, der er opkaldt efter klassiske søde sager, som Københavnerstang-drinken, vi nævnte tidligere.

Udover sirup og likør indeholder de søde cocktailopskrifter ofte også æggehvider, fløde, blendet frugt eller endda is, som, udover sødmen, også giver en cocktail med en lækker, cremet konsistens. Derfor kan det næsten være som at få serveret en dessert, når du drikker Piña Colada, Gin Fizz eller White Russian.

I denne kategori af drinks kan du både finde varme og kolde drikkevarer eller endda dem, der kombinerer varmt og koldt, som en Affogato. Blandt de søde, varme drinks, der også sagtens kan serveres til dessert, er de gamle klassikere Irish Coffee og Lumumba.

Stærke drinks

Det er ikke alle, der er vilde med en gennemtrængende smag af alkohol, men hvis man er lidt af en kender, kan den rene smag af spiritus være skøn, dyb og nuanceret.

Mens du måske godt kan slippe afsted med en billig spiritus til de søde og friske drinks, kan det godt betale sig at købe spiritus af højere kvalitet til de stærkere drinks. Her bliver alkoholen nemlig ikke blandet med lige så mange ingredienser eller lige så stor en mængde, hvilket betyder, at alkoholen smager mere igennem.

Du gør derfor klogt i at købe en god tequila, hvis du skal lave en Margarita og undgå den billige vodka, hvis du skal lave Martini.

Hvilken alkohol skal man bruge til drinks?

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken alkohol du køber, når du skal lave drinks og cocktails. Selv hvis du ikke er ekspert i spiritussens smage, vil du tydeligt kunne smage forskel på, om der er brugt en dyr eller billig spiritus. Vil du lave rigtig gode drinks og cocktails, kan det derfor godt betale sig at undgå den billigste alkohol.

Især i drinks og cocktails, hvor der ikke er nogle dominante smagsgivere til at overdøve alkoholsmagen, gør det en stor forskel, hvis du bruger en lidt dyrere spiritus. Det kan f.eks. være i drinks som Margarita, hvor tequilaen tydeligt træder igennem eller

Når det kommer til at vælge typen af spiritus, kommer det helt an på, hvilken drink eller cocktail, du skal lave. De mest klassiske drinks laves med spiritus som vodka, rom eller gin. Der findes dog også drinks, der indeholder tequila, cognac, whisky eller jägermeister. 

Du kan vælge, hvilken drink eller cocktail du vil lave, ud fra hvilken type alkohol du bedst kan lide eller har stående i skabet. I nogle opskrifter vil du også kunne skifte den spiritus, der bruges i opskriften, ud med en anden og få en lidt anden men stadig god variation af drinken. Du kan lave de fleste drinks med vodka, som er den type alkohol, der smager af mindst.

Her får du et overblik over, hvilke drinks og cocktails, du kan lave med forskellige typer af spiritus:

Drinks med vodka

Vodka er en populær spiritus at lave drinks med, fordi den er relativt billig og ikke smager af ret meget.

Du kan blande vodka med næsten hvad som helt, og derfor kan du næsten altid lave en god drink med vodka og få andre ingredienser. Skal det være helt simpelt, kan du lave en Filur-drink med kun 3 ingredienser, og skal det være en fancy cocktail, kan du shake en Espresso Martini. Her er nogle af de drinks og cocktails, du kan lave med vodka:

 • Moscow mule
 • Martini
 • Espresso martini
 • White Russian
 • Bloody Mary
 • Cosmopolitan
 • Filur-drink
 • Vodka tranebær
 • Isbjørn-drink (også kaldet Blue Lagoon)

Drinks med rom

Der er masser af muligheder for at lave lækre drinks og cocktails med rom. Rom er en spiritus, som fås i mange forskellige udgaver, der varierer fra mørk og dyb til lys og skarp. Mørk rom har en sødere, rund og dyb smag, som gør sig godt i lidt sødere eller mere kraftfulde drinks som Dark and Stormy. Lys rom er derimod mere skarp og frisk og bruges til sommerlige drinks som Stawberry Daiquiri og Mojito. Rom kan f.eks. bruges til disse drinks:

 • Københavnerstang-drink
 • Strawberry daiquiri
 • Piña colada
 • Mojito
 • Dark and stormy
 • Oldfashioned
 • Mai Tai

Drinks med gin

Gin er en spiritus, som deler vandene. Det er langt fra alle, der kan lide det, men det hænger ofte sammen med, at man ikke har smagt en god gin kombineret med den rigtige tonic eller anden opblanding. Gin smager nemlig helt fantastisk, hvis den mikses rigtigt. Når gin blandes med de rigtige ingredienser, er den grundlaget for nogle af disse fantastiske drinks og cocktails:

 • Gin og tonic
 • Gin Hass
 • Gin Fizz
 • Negroni
 • Bramble
 • Tom Collins
 • Astronaut-drink

Alkoholfri drinks

De fleste forbinder drinks og cocktails med drikkevarer, der indeholder alkohol, men du kan sagtens lave lækre drinks uden alkohol. I opskrifter på drinks, der allerede har masser af smag fra juice, saft eller frugt, kan du blot udelade alkoholen. Du kan f.eks. sagtens servere en klassisk Piña Colada eller Mojito uden alkohol.

Du kan sagtens skabe festlig stemning med drinks helt uden alkohol. Det kan du gøre med alt fra lemonade til juice, der piftes op med sød og farverig grenadin, boblende danskvand, frisk frugt og krydderurter. Så bliver de alkoholfrie drinks nemt mindst lige så festlige som de klassiske drinks!

Hvad skal man bruge til at lave drinks og cocktails?

De nemme drinkopskrifter kræver ikke nødvendigvis noget udstyr, da de blot kan blandes i glasset eller i en kande. Det kan dog være en god ide at bruge et centilitermål til at afmåle mængden af alkohol og et decilitermål til at afmåle juice, saft eller sodavand.

Hvis du skal lave flotte cocktails, kan det derimod godt kræve lidt ekstra udstyr til at måle, presse, shake og si indholdet til den gode cocktail. Her får du et overblik over, hvilket udstyr du skal bruge til at mikse cocktails derhjemme.

Cocktail-shaker

De fleste cocktails skal shakes, og derfor er cocktail-shakeren det første og bedste indkøb, hvis du skal lege bartender derhjemme. Cocktail-shakere fås i mange varianter med mere eller mindre udstyr. Nogle shakere har indbygget målebæger og si, og nogle gange kan du også købe et helt cocktail-sæt. Skal du bare have den helt simple cocktail-shaker, kan den købes billigt hos enhver isenkræmmer.

Målebægre til drinks

Vi har måske en tendens til at lave drinks på øjemål, og du har måske også oplevet, at den hjemmelavede drink ikke smager helt som den, du får serveret på cocktailbaren. Forklaringen ligger muligvis i brugen af målebæger. I de fleste drinkopskrifter måles der i centiliter, og der findes små, smarte målebægre med centilitermål, der netop er lavet til drinks. Disse målebægre er et must, hvis du vil efterligne barernes gode cocktails.

Citruspresser

Mange drinks indeholder friskpresset citron eller lime i lidt større mængder, og det er meget nemmere og hurtigere, hvis du har en god citruspresser. Man kan også købe citron- og limesaft på flaske, men den friskpressede saft smager uden tvivl bedre.

Hvad er forskellen på drinks og cocktails?

Ja, der er faktisk forskel på drinks og cocktails, selvom de ligner hinanden. De to ord bruges ofte i flæng, ligesom vi også gør her, men hvis ret skal være ret, så er der faktisk forskel på drinks og cocktails. Forskellen på en drink og en cocktail er antallet af ingredienser, der skal bruges til at lave den. En drink, ofte også kaldet sjus, indeholder kun to ingredienser, mens en cocktail er mere kompleks og indeholder mange flere ingredienser.

Drinks

Alle drinks er nemme at lave, fordi de som udgangspunkt kun består af to ingredienser og selvfølgelig isterninger. En drink består af én slags spiritus (vodka, rom eller lignende) og én slags opblanding (f.eks. juice, tonic eller sodavand). Der skal derfor ikke ret meget til for at lave nemme drinks. Det kan f.eks. være Rom og Cola, Gin og Tonic eller Aperol Spritz.

Cocktails

En cocktailopskrift kræver lidt mere end de nemme drinks, men de fleste cocktails kan du nemt lave derhjemme også. En cocktail er et miks af flere ingredienser som forskellige slags spiritus, likør, sirup, æggehvider og krydderier. Man bruger ofte en shaker til at mikse cocktails, men det er ikke altid tilfældet. En klassisk cocktail kan f.eks. være Espresso Martini, Gin hass eller den festlige Københavnerstang-drink.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar