Chiafrø

Du kender nok chiafrøet fra den populære grød til morgenmaden, men frøet kan bruges til meget andet.

Chiafrø

Chiafrø indeholder gode fedtsyrer og godt med fibre, og så smager de ikke af noget og kan derfor bruges i de fleste retter, der skal have et ekstra pift sundhed.

Vi forbinder ofte chiafrø med morgenmad, såsom chiagrød eller smoothie, men frøet kan bruges på mange forskellige måder, f.eks. i bagværk, og salater. 

Vi har her samlet forskellige opskrifter med chiafrø inddelt i morgenmad, bagværk og aftensmad.

Morgenmad

Bagværk

Aftensmad

5 hurtige om chiafrø

  • Højt indhold af kostfibre

  • God kilde til calcium  

  • Indeholder masser proteiner 

  • Højt indhold af antioxidanter

  • Indeholder omega-3-fedtsyrer

Disse egenskaber er meget nyttige og kan være et godt supplement, hvis du ikke spiser så mange animalske produkter. 2 spsk. chiafrø indeholder mere omega-3 end en laksefilet. Dog er det vigtigt at nævne, at der er forskel på animalske og vegetabilske fedtsyrer. 

Den anbefalede daglige dosis chiafrø er 15 gram, svarende til 2 spsk. uden top. Det er også vigtigt at huske at drikke vand efterfølgende, da frøet kan binde meget vand til sig. 

Chiafrø binder væske 10 gange sin egen vægt

Chiafrøet har mange egenskaber. En af de bedste er, at de kan suge vand til sig. Faktisk kan chiafrøet binde væske 10 gange dens egen vægt. Dette betyder, at du får en større mæthedsfornemmelse og derfor kan det understøtte vægttab.

Denne vigtige egenskab er også årsagen til, at man bruger mælk, når man laver chiagrød. Frøet svulmer så meget op og binder væsken til sig, at man skal huske at tilsætte ekstra væske, hvis man f.eks. bruger det i bagværk. 

Hvor kommer chiafrø fra?

Chiafrø kommer fra planten salvia hispanica, der stammer fra Mellem- og Sydamerika og er en del af mynteslægten.Chiafrøet er i mange år blevet spist af mayaer for at få energi. Chia er desuden mayaernes ord for styrke. 

Opbevaring af chiafrø

Opbevar frøene i tætsluttet emballage ved stuetemperatur. Frøet har lang holdbarhed – prøv dig frem, hvis de overskrider holdbarhedsdatoen. De bliver harske, når de er for gamle.