Blåbær

De små, blå bær smager fantastisk i alt fra morgenmad til kager og desserter.

Blåbær

Blåbær er et populært, lille bær, som vi gerne bruger i alt fra morgenens smoothie til aftensmadens salat eller til kagen til dessert. Når vi taler om blåbær, skærer vi ofte alle over én kam, men vidste du, at der faktisk er flere blå bær, der ligner hinanden til forveksling!

De tre arter, der især er svære at skelne mellem, er almindelig blåbær, amerikansk blåbær og mosebøllebær. Den mest synlige forskel er, at almindelige blåbær har blåt frugtkød i modsætning til de to andre, der har hvidt frugtkød. Du vil nok ofte selv have set, at blåbærrene ikke er blå indeni, og det er fordi butikkerne primært sælger amerikanske blåbær.

Blåbær har en mild, sød smag som gør det oplagt at kombinere den med andre smage i f.eks. en blåbær-solbær-marmelade med lakrids. Du kan også lade den milde blåbærsmag stå frem og give lækker konsistens i en blåbærkage med vanilje eller servere dem på klassisk vis til amerikanske pandekager.

Blåbær er i sæson næsten hele sommeren

Blåbær er i sæson fra juli til september, hvor du kan være heldig at finde dem, eller mosebøllebær, voksende vildt i naturen. Du kan også dyrke dem selv i haven og nyde de lækre bær sommeren over.

Er der forskel på blåbær?

Der findes mange sorter af blåbær, men man skelner som regel mellem tre typer af blåbær, der vokser og sælges her i Danmark. Disse tre er almindelig blåbær, amerikansk blåbær og mosebøllebær.

Almindelig blåbær

Almindelig blåbær er blå hele vejen igennem. De er altså både blå uden på og inden i ved frugtkødet. Du kan finde almindelige blåbær voksende vildt, hvis du er heldig, men de sælges som regel ikke friske i butikkerne. Nogle gange bruges de til frost, så der kan du også være heldig at få de virkelig blå bær. Har du oplevet at blåbær fra frost giver mere farve i f.eks. smoothies, kan det være pga. det blå frugtkød.

Amerikansk blåbær

De amerikanske blåbær er de bær, du oftest køber i butikkerne. De er blå uden på, men har hvidt frugtkød. De er desuden større end både almindelig blåbær og mosebøllebær, hvilket gør dem rigtig gode til at bruge som pynt på kager eller i lækre sommersalater. 

Mosebøllebær

Mosebøllebær bliver ikke dyrket og solgt i butikkerne, men du kan finde dem voksende vildt i naturen, hvor de ofte forveksles med blåbær. Her kan du dog nemt se forskel, da mosebøllebær også har lyst frugtkød i modsætning til almindelig blåbær, der har blåt frugtkød. Mosebøllebær kan sagtens spises og bruges på samme måde som blåbær, selvom de måske smager af lidt mindre.

Super sunde bær

Blåbær er fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Du får altså et godt tilskud af både A, B, C og E-vitaminer samt kobber og zink, når du spiser blåbær. Hvis ikke den lækre smag var nok, er der mange andre gode grunde til at gøre blåbær til en del af kosten.