Appelsin

Appelsinen er en gudsbenådet citrusfrugt, der er stort set uundværlig i både det søde og det salte køkken. Især til den fede julemad og i kager gør frugten underværker.

Appelsin

Når juletiden nærmer sig, og den fede julemad langt om længe skal på bordet, er vi mange, der tyer til opskrifter med appelsin. Det gør vi, fordi appelsinen bidrager med lige præcis dén syre og friskhed, som den fede mad har brug for. Skær f.eks. appelsiner ud i skiver uden skrællen, og lav en frisk citrussalat med grape og pomelo. Du kan også servere en rødkåls- eller grønkålssalat med granatæble og appelsinbåde. 

I det søde køkken kan du bage et væld af lækre appelsinkager, mousser og fromager, eller du kan lave en sød-syrlig marmelade eller kompot, som er ideel til både ost og på risalamende. Opskrifter med appelsin er der nok af: Hvilken én er din favorit?

Friske opskrifter med appelsin

I Danmark, og resten af verden, holder vi meget af den store, saftige citrusfrugt, appelsinen. Appelsinen er en af de dér frugter, som kan det hele: Den kan spises rå i skiver, og den kan spises i søde såvel som salte retter. Appelsinen kan koges til kompot og marmelade, og den kan bruges som sirup i drikkevarer såsom filur, snaps eller lemonade - for ej at glemme en lækker appelsin-glögg. 

I Danmark er appelsinen en rigtig ”julefrugt”, både fordi appelsinen forbindes med en julesmag, der passer godt til fed julemad og konfekt, men også fordi appelsinen er i sæson omkring juletid og i vintermånederne. Det er her, at appelsinen har den bedste og rigeste smag, og det er således også her, at der for alvor sælges og købes appelsiner i supermarkederne, og hvor appelsinen får lov at udfolde sine noter i de danske julekøkkener. 

På denne side har vi samlet vores bedste opskrifter med appelsin – både til det søde og det salte køkken – så vi kan få det optimale ud af den rige citrusfrugt, mens den er i sæson. 

Appelsinen i det søde køkken

Appelsinen er helt genial at inddrage i det søde køkken, fordi den både har søde og syrlige smagsnoter i sig, og heldigvis findes der masser af søde opskrifter med appelsin. Appelsinen spiller både godt sammen søde desserter som vaniljeis, mens den syrlige og friske smag er ideel til tunge desserter såsom en mørk chokoladebrownie eller chokolademousse. Også til konfekt, som er fed og sød, er appelsinen genial at tilføje – f.eks. i form af revet appelsinskal blandet i marcipanen. Og når vi er ved julen: Har du nogensinde overvejet at erstatte kirsebærsaucen på din risalamande med noget andet – som f.eks. en appelsinsauce? Den smager så dejligt og friskt! 

Appelsinen i det salte køkken

Også i det salte køkken er der masser af opskrifter med appelsin, som med sin friskhed og syre gør underværker. Det er ikke tilfældigt, at mange af os har inviteret appelsinen med til bords, når julemiddagen serveres, for appelsinens friskhed er lige nøjagtigt, hvad den fede julemad har brug for. Servér f.eks. en frisk rødkålssalat med appelsin, eller erstat rødkålen med grønkål, og biks en sprød grønkålssalat med appelsin sammen. Hertil passer syrlige granatæbler, salte mandler og måske tynde æblebåde fantastisk til julesalaten!