Æbleskiver

Find den tunge æbleskivepande frem, og bag kuglerunde æbleskiver – måske med en lille overraskelse indeni.

Æbleskiver

Det er selvfølgelig nemt at købe en pose færdige æbleskiver i supermarkedet og blot varme dem op i ovnen. Men der er nu også noget ægte nostalgi over at lave sine egne æbleskiver helt fra bunden og stege dem på en tung æbleskivepande, så hele huset dufter af jul og hygge.

Og når du så har spist klassiske æbleskiver med syltetøj og flormelis i rigelige mængder, er det på tide at drage på nye æbleskiveeventyr. En æbleskivepande inviterer nemlig til mange andre spændende muligheder! Prøv f.eks. vores opskrift på æbleskiver med chokolade eller syrligsøde æbleskiver med birkes og lemoncurd 

Fra flad til kuglerund 

Nutidens æbleskive er rund som en kugle, men sådan har det ikke altid været. Æbleskiven begyndte som en skive af et æble, hvor kernehuset var fjernet, så der var hul i midten. Den blev dyppet i en form for pandekagedej og bagt i smør.

Sidenhen fik æbleskiven form, som vi kender den i dag, og i midten af 1800-tallet ser man opskrifter, hvoraf det fremgår, at der kan lægges et stykke æble, en klat risengrød eller frugtkompot inden i de runde æbleskiver, mens de bages. 

I dag diskuteres det, om den helt rigtige æbleskiveopskrift indeholder gær eller natron, og om der skal et stykke æble indeni. Sikkert er det imidlertid, at den smørbagte æbleskive skal svøbes i marmelade og flormelis og samle familien til adventshygge og julefrokost i den søde juletid.

Sådan bager du æbleskiver

De runde æbleskiver kræver et æbleskivejern, hvis de skal laves fra bunden. Derudover er det heldigvis ret nemt. Se selv her:


 

Powered by Froala Editor