Wok med kylling
Wok med kylling og sprøde grøntsager er nemt, hurtigt og billigt at lave, så gør den til en del af den faste madplan!
(7)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Wok med kylling – nem og hurtig hverdagsmad
Wok med kylling er i løbet af de seneste år blevet en af danskernes foretrukne hverdagsfavoritter, og det er der flere grunde til. For det første er wok med kylling hurtig at lave, fordi grøntsagerne og den udskårne kylling blot skal tilberede ganske kort, og fordi risene kan passe sig selv, mens grøntsagerne steger.
For det andet er det en genial tøm-køleskabet-ret, hvis du går ind for kampen mod madspild, eftersom du kan tilføje alle de grøntsager, du måtte have liggende i grøntsagsskuffen. Der er i det hele taget ikke nogen regler for, hvad du kan komme i din wok med kylling, og har du andre grøntsager på køl end dem, som står i opskriften, kan du uden problemer udskifte dem.
For det tredje er wok med kylling nem at tilpasse nøjagtigt til dine smagsløg. Er du ikke så meget til ingefær, undlader du den bare, men er du til gengæld vild med chili, der giver en god prikken på tungen, kan du supplere opskriften med dét. Koriander er desuden noget, der deler vandene, så hører du til dem, der ikke bryder sig om krydderurten, kan du erstatte den med f.eks. forårsløg.
Opgradér kyllingen med en marinade
I denne opskrift skal kyllingen blot skiveskæres og direkte på panden, men vil du give din wok med kylling ekstra smag, kan du med fordel marinere kyllingen, inden den steges. Gør du det, vil masser af smag gennemtrænge kødet, og ofte bliver kyllingen endda mere saftig. Forslag til marinade, der vil gå godt til wok med kylling, er f.eks. soja-ingefær-marinade, ananas-peanut-marinade, marinade med mangochutney og ingefærmarinade med lime og citrongræs. Den nemmeste måde at marinere på er ved først at mikse marinaden i en skål og derefter blande den sammen med den udskårne kylling i en frysepose.
TIP: Kyllingen kan med fordel marinere natten over, for at smagen bliver så intens som mulig, men skal det gå hurtigt, er 30 minutter i køleskab bedre end ingenting, og smagen er stadig dejlig.
Sådan kan du også lave din wok med kylling
Udover de grøntsager, som indgår i vores opskrift på wok med kylling, kan du komme et væld af andre grøntsager og ingredienser i. Faktisk kan du tilpasse opskriften nøjagtigt, som du vil, men for at hjælpe dig en smule på vej har vi herunder oplistet en række grøntsager, der altid vinder i en wokret.
Grøntsager til wok med kylling:
- Porrer
- Spidskål, hvidkål, rødkål, savojkål, blomkål, kinakål
- Pak choi
- Broccoli eller aspargesbroccoli
- Bønner
- Rodfrugter
- Sukkerærter
- Squash
- Aubergine
- Babymajs
- Chili
Hvad kan erstatte kyllingen?
Har du glemt at købe kylling, eller foretrækker du anden form for kød, kan du sagtens erstatte kyllingen. Både oksekød, and, fisk og tigerrejer er oplagt i en wok, men foretrækker du en vegetarisk version, kan du også helt undvære kødet, eller du kan supplere med tofu.
Gode tips til opskriften på wok med kylling
- Steg grøntsager og kylling i rød karry, hvis du vil have mere smæk på smagen.
- Kom kokosmælk i til sidst, som grøntsagerne kan tilberede færdigt i, hvis du foretrækker en mere ”sovset” wok med kylling.
- Du kan sagtens erstatte risene med f.eks. nudler eller blomkålsris.
- Supplér sojaen med fish sauce, østerssauce, teriyakisauce eller sød chilisauce for ekstra asiatiske smagsgivere. Peanutbutter er heller aldrig en dårlig idé i wok med kylling!
- Kan du lide ”fried rice”, kan du lade risene stege med grøntsagerne til allersidst. Supplér evt. med et æg, som samler risene og giver god smag. Husk godt med olie, så risene ikke brænder fast på panden.
- Kan du ikke lide koriander, kan du erstatte dem med finthakkede forårsløg.
- Rist lidt sesamfrø, og drys over din wok med kylling til sidst.
Velbekomme!